Андрю Тейт е освободен от домашен арест, но не може да напуска Букурещ Снимка: © Getty Images

Андрю Тейт е на свобода. Апелативният съд в Букурещ отмени домашния арест на бившия кикбоксор и инфлуенсър, който е с повдигнати обвинения за сексуални престъпления, в това число изнасилване и експлоатация на жени, трафик на хора и ръководене на организирана престъпна група в Румъния.

Срещу Тейт показания дадоха 7 жени. Те казват, че са били вербувани да участват в порнография от инфлуенсъра и брат му, който също е с повдигнати обвинения. Ищците по делото твърдят, че са сплашвани и задържани против волята им в имението на Тейт край румънската столица Букурещ. Братята бяха арестувани на 29 декември от румънските власти, а няколко месеца по-късно ги пуснаха под домашен арест.

В решението на Апелативния съд за освобождаване на Тейт пише, че инфлуенсърът ще бъде подложен на съдебен контрол за период от 60 дни от 4 август до 2 октомври.

„Съдиите днес ме освободиха от домашния арест… Справедливостта си е справедливост. Законът си е закон. Доказателствата са си доказателства. Свободен съм“, написа в своя профил в Twitter бившият кикбоксьор.

Съдебният контрол, който днес букурещкия съд разпореди, представлява по-лека ограничителна мярка от домашния арест, но Тейт все така ще се нуждае от разрешение на съдия, ако желае да пътува извън община Букурещ.

„След 10 месеца - 3 - в затвора и 7 - у дома. След конфискации на активи на стойност 15 милиона евро. След обвинение, основано на нищо. Бях освободен от домашния арест, но трябва да остана в Румъния“, реагира още Тейт след решението на съда.

Няколко жени във Великобритания също завеждат граждански искове срещу Андрю Тейт, твърдейки, че са били жертви на сексуално насилие.

TikTok, YouTube и Facebook забраниха профилите на Тейт заради реч на омразата и мизогинистични коментари, включително, че жените трябва да носят отговорност за сексуално насилие, упражнено върху тях. Инфлуенсърът обаче остана в Twitter, където има повече от 7 милиона последователи, много от които млади мъже и ученици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024