Учителят, който ще ви запали и по бягането, и по Питагоровата теорема Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Как изглежда един учител по математика? Вероятно си представяте човек на средна възраст, с карирана риза, задължително с очила, строг и прекалено взискателен.

Едва ли първият образ, който извиква съзнанието, е на млад човек с дълга коса и татуси, който пристига на работа с колело точно след като е приключил с тренировката в парка.

През последните уикенди е бил на състезания в Букурещ, Лондон или Порто, и, да, междувременно е проверил всички домашни на учениците си.

Това е Ангел Ангелов. Преподавател е в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, но много по-точно е да се каже, че е учител по “нещата от живота” през призмата на математика.

Преди всичко, по душа и сърце Ангел е бегач. Той е и поредният член на ASICS FrontRunner, с когото се срещаме.

“Харесва ми общуването. Искам да дам на учениците нещо повече от математика и Питагорова теорема. Искам да дам от себе си - принципи за живот и възпитание”, казва Ангел. Намерил е своето призвание благодарение на добрия пример на своя учителка по математика в гимназията.

Миналата година Ангел изпраща дванадесетокластници, а тази преподава на деца от пети клас. Макар че разликата в годините между тях да не е чак толкова голяма, според учителя, като хора те са много различни.

“Много трудно е да им привлечеш вниманието. По-големият проблем е, че не могат да общуват помежду си - по цяло междучасие са на телефоните. Когато бях дете, играехме непрекъснато навън. Сега децата се събират, но за да играят игри на телефоните си”.

Вместо да се предаде на скептични предразсъдъци за младото поколение, самият учител прави интересно съдържание за децата, за да покаже как спортът може да ги вдъхнови.

“За учениците ми да избягаш маратон е нещо извънземно. Но не е така. Просто трябва да насочиш усилията си и ще се получи” - скромничи Ангел.

За него е доста по-лесно да прикове вниманието в час, защото е успял да съчетае две доста различни области - бягането и математиката.

“Бягането е основа, без значение с какъв спорт се занимаваш. Когато опитвам да го обясня на някого, винаги първо казвам какво е чувството след самата тренировка - свобода”.

Това позволява на Ангел да пречисти ума си, който се занимава с математически задачи през останалото време.

Наскоро ASICS даде старт на кампанията си "15 Minutes Weight Loss". Акцентът е върху това, че движението и спортът имат полза не само за тялото, но и за менталното здраве.

“Подкрепям тази идея. Спортувам ли, аз се чувствам по-добре. Докато бягам, понякога мисля какво трябва да свърша или какви задачи вече съм изпълнил. Има и моменти, в които мога да се откъсна изцяло от всекидневието”.

“Всяко бягане е различно, но винаги се чувствам по-добре. Когато пропусна тренировка, чувствам дори психическа тежест - все едно имам недовършена работа. Но тренировката като цяло е много освобождаваща и зареждаща”.

Формулата на живота на Ангел е лесна за запомняне - колкото повече бягане, толкова повече щастие.

“Първо тренирах волейбол. Започнах в 8-9 клас и се занимавах няколко години. Тренировките включваха и бягане. Впоследствие остана само то и започнах да го практикувам почти всеки ден. Имам и приятелки, които живеят в Щатите, и когато те си идваха в България, лятото тренирахме заедно”.

Първите състезания, в които се записва, са в Южния парк. Следват няколко трейл бягания и участие на Софийския маратон.

Сега зад гърба си той има стотици състезания в чужбина. Любимият му спорт е позволил да види невероятни места:

“За последно бях в Букурещ на състезание на 10 км. Във Валенсия ми е най-доброто време на маратон - малко под 3 часа. Едно от най-красивите ми участия е около езерото Гарда в Италия. В Порто бягах маратон и тогава не се борех за време. В един момент се спрях, за да гледам вълните и да се наслаждавам на гледката. Имам готини спомени и от Лондон”, обяснява Ангел.

В сърцето му има специално място за Ротердам - град, в който маратоните са празник, а хората оценяват много високо усилията на спортистите.

“Зрителите много надъхват бегачите - виждат името ти и започват да го скандират. Благодарение на това съм имал и уникали приливи на емоции. Винаги като съм гледал по телевизията как някой финишира и започва да плаче, ми е било странно. На мен обаче ми се случи и разбрах как действат емоциите в този момент”.

Ангел си признава, че когато участва на състезания, няма стратегия - вместо това "се пуска по течението". От един месец работи с треньор и вече има по-различна мотивация за определени тренировки.

Той е и от хората, които не слушат музика, докато бягат:

“Искам да чувам обкръжаващата ме среда - птици, животни или коли, ако има около мен. Трудно ми е да разбера хората, които в планината бягат със слушалки”.

А по време на срещата ни е обут с ASICS METASPEED SKY PARIS.

“Това са обувки най-висок клас. Те са с последно поколение технологична пяна, карбонова пластина… изобщо всички екстри. За мен са супер удобни и леки. Аз ги ползвам за състезния, защото все пак са фини и скъпи. Със сигурност това е най-добрата маратонка, с която съм бягал”.

Освен като член на ASICS FrontRunner, Ангел има и важна роля като “Community Manager”. Поддържа връзка с международния отдел на бранда, занимава се с логистиката около новите продукти и е сред хората, които правят отборa толкова сплотен.

“Отборната обстановка” е нещо важно за него, както по отношение на хобито му, така и когато става дума за професията му.

Стилът на Ангел е да не се налага. Да не използва думи като “трябва”, “задължително е”, “полезно е”, да не осъжда. А да дава пример.

Хората сами могат да почувстват притегателната сила, заради която ще облекат спортен екип, ще направят първите “страшни крачки” на малко по-високо темпо в парка и след това никога повече няма да погледнат назад.

“Опитвам се да показвам как да сме по-толерантни и да разбираме отсрещния човек. Да мислим за другите, преди да направим нещо”.

Ангел често си спомня за учителката по математика, благодарение на която се е запалил по тази наука. Преди всичко, тя му е показала, че не е толкова важно каква е областта на действие, а какъв е човекът.

Същата “формула за успех” Ангел използва и по отношение на бягането - да покаже колко голяма добавена стойност има в живота, колко забавно е и каква мотивираща общност създава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024