Като родители често сме склонни да свеждаме с една фраза сложния и богато нюансиран вътрешен живот на тийнейджърите до спецификите на възрастта им.

Но дали това е най-добрият подход, когато искаме да общуваме пълноценно с децата си, докато те уж бавно, но и сякаш много бързо се отдалечават от детството и навлизат в света на възрастните?

Навярно не. Водени от желанието да разбираме тийнейджърите по-добре, правим това интервю в партньорство с Eucerin DermoPure – известният немски бранд за висококачествена козметика, който се обляга на науката, за да подкрепи както дерматологичното, така и психичното здраве на младите хора.

За да ни помогне да се ориентираме в света на младите тук и сега, разговаряме с Ангел Ангелов - учител по математика в СМГ, бегач, любител фотограф.

Като чуете „учител по математика“, навярно не си представяте Ангел. Той е на 31 години и изглежда като някой, с когото човек с удоволствие би изпил няколко бири в близкия бар. Оказва се, че учениците му понякога имат тази възможност, но единствено когато е установена ясна граница между отношенията в класната стая и тези извън нея.

Ангел Ангелов СМГ

„За да си добър преподавател, трябва да се излезе извън класната стая, квадратното уравнение или математиката“, казва Ангел, който миналата година е изкарал първия си випуск, а тази година преподава на петокласници и осмокласници.

Ходил е с учениците си на зелени и ски училища, екскурзии, а с по-големите – и по барове и дискотеки. И докато не знаем дали за тях е “много cool” да са на бар с учителя си по математика, то Ангел казва, че за него със сигурност е.

На редовния ни въпрос за най-големите предизвикателства в работата с тийнове, уточнява, че не би ги нарекъл предизвикателства, а по-скоро трудности.

„Има трудности и те се състоят в това малко да започнеш да мислиш като учениците – да вникнеш в главите им, да видиш света през техните очи. Да разбереш техните проблеми не само в задачите по математика, а и извън класната стая“, казва Ангел.

По думите му днешните тийнейджъри се вълнуват от изключително много неща и се нуждаят от време, в което да си дадат сметка какви са истинските им интереси. Наблюденията му сочат, че в сравнение с децата на 90-те, днешните младежи са много по-отворени към света и към другите около тях и се себизразяват по-лесно.

„Достъпът до информация ги прави доста по-уверени в себе си и въпреки че свръхобилният информационен поток понякога може да е объркващ, математиката и логичното мислене са тук, за да помогнат.

Математиката влиза в живота на Ангел, когато той е в четвърти клас. Прави опит да стане ученик в СМГ, не се получава от първия път, но след седми клас влиза в най-елитната математическа гимназия в София.

Откакто е учител там, много пъти чува реакции от типа на „О, това ми беше най-омразният предмет“. За него обаче математиката никак не е омразна.

„Математиката създава логично, аналитично мислене, което на пръв поглед не разбираш, че тя носи. Една хубава цялост в мисленето се формира, ако човек може да навърже различните области, различните предмети - математика, физика, химия. Освен това, дори българският език и литературата могат да бъдат логични, ако човек има мисленето на математик.“

Според него има ученици, които осъзнават тази взаимовръзка между езиците и математиката достатъчно рано и тя им помага да се справят с различните предмети.

Цветелина Вътева Ангел Ангелов Eucerin

„Математиката дава едно много широко поле на знание, така че всеки, който е завършил СМГ, има капацитета да избере каквото пожелае за по-нататъшно развитие. Много бивши ученици на математическата гимназия се занимават с IT, с програмиране, с архитектура. Немалко се реализират и в сферата на изкуството, правото, психологията“, казва Ангел.

Освен аналитична мисъл, Ангел развива у учениците си и дисциплина и това няма нищо общо с ходенето на бар. Самият той има какво да каже за дисциплината, защото е спортист и почти всеки ден излиза да бяга по минимум 10 км.

В началото го прави отчасти защото грижата за външния вид е важнa и за младите е от огромно значение да поддържат някаква форма и добро тяло, но после спортът се превръща и в механизъм за отпускане и установяване на равновесие.

„Дори когато не искаш да излезеш и да бягаш, излизаш, правиш първата крачка... и веднага започваш да се чувстваш по-добре“, казва Ангел.

Той съветва и учениците си да се занимават със спорт, както заради добрия външен вид, така и заради ползите за менталното здраве.

„Мисля, че външният вид винаги е имал значение, колкото и клиширано да звучи. Това, че ходим на фризьор, на маникюр, означава, че ни пука за външния ни вид, няма как да не ни пука. Това, че си купуваме дрехи от мола, че си поръчваме неща, означава, че ни е грижа за външния вид.“, казва Ангел.

Разбира се, в младежката възраст хората сме по-податливи на критики, по-склонни да сринем самочувствието си със земята, по-чувствителни към мненията на другите. Това ни отвежда към темата за акнето, която е фокус на работата ни с Eucerin DermoPure, и влиянието му върху учениците.

„Със сигурност едно такова нещо влияе много на самочувствието им. Учениците с акне са по-притеснителни, по-затворени, по-трудно започват разговор. Притеснението им влияе и на желанието им да споделят. Доста е трудно да направят крачката да дойдат и да потърсят съвет“, казва той.

Относно начина, по който можем да обясним на децата си, че подигравките и злостното отношение към другите деца поради някакъв белег на външния вид, Ангел смята, че има една ясна разделителна линия между СМГ и елитните училища от една страна, и останалите училища – от друга.

„Вярвам, че както учениците ни са добри, готини и умни, така и родителите им са такива. Със сигурност вкъщи им обясняват, че не е добре да се подиграват, да обиждат, ако видят някой с акне да се вторачват в него и т.н.“, твърди Ангел, но в същото време признава, че извън „балона“ на елитните гимназии сравнително рядко родителите сядат и говорят с децата си по тези теми.

Молим го да ни даде своите „5 стотинки“ за учениците - тези с акне, тези без акне, всички.

„Това, което бих казал на децата, е на първо място да мислят с главите си, разумно и критично. Да бъдат отговорни към себе си и околните, да се поставят на мястото на другия преди да направят или кажат нещо. Да помислят как би се почувствал човекът срещу тях. И най-вече да мислят“, заключава Ангел.

Специален проект на BoulevardBulgaria.bg u Eucerin DermoPure

Интеврюто взе: Цветелина Вътева

Фотограф: Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Подкаст стдуио: Пекарната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024