Снимка: © Getty Images

Заразените с коронавирус от началото на пандемията в България достигнаха 9853, а според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев – вървим „към 2-3 място по заболеваемост в Европа“. Според него се наблюдава „значителен ръст“ на положителни проби за Covid-19 на Балканския полуостров.

Пред България, по думите му, са само Швеция и Португалия. Скандинавската страна е отчела над 78 хиляди заразени и повече от 5600 починали и стана известна с модела на отпуснатите противоепидемични мерки, оказал се неуспешен. Иберийската държава е регистрирала близо 50 хиляди положителни проби, а починалите там са над 1700.

„Има нарастване на случаите при по-млади хора. Работна група в Министерството на здравеопазването работи по това да се намали рискът от зараза при посещението в училище на децата“, каза Ангел Кунчев пред БНТ. „Идеята е да не става разпространението му масово сред учениците, така че децата, без да имат симптоми, да пренесат заразата вкъщи. Това е опасно и за родителите, и за учителите“, сподели главният държавен здравен инспектор и добави, че все още няма установена среднотежка и тежка картина на проявление на коронавируса при хората в ученическа възраст.

По думите му - има умора в обществото от налаганите мерки, активно нежелание да се спазват.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция“, каза той. Затова акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. "Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система", каза Кунчев.

В отговор на въпрос дали опасността от зараза на протестите се увеличава, той сподели, че Националният оперативен щаб не би искал „да натоварва с политика ситуацията“. „Всяко събиране на много хора на едно място, било то и навън, увеличава риска. Ако носят маски и спазват дистанция, рискът е по-малък. Но при всяко събиране - дали на протест, или в дискотеката, или на семейно тържество - риск има“, каза главният държавен здравен инспектор.


Прочетете още:

НОВИ 269 БОЛНИ И 8 ПОЧИНАЛИ ОТ COVID-19 ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 24 Ч.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота