Ангел Кунчев: Имаме две задачи - честни избори и отлепяне от дъното на класацията по ваксиниране

„За мен България в следващите шест месеца има две основни задачи – да направи честни избори и да излезе от дъното на класацията по ваксинация" - това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Достигнахме 1,36 млн. души с поне една доза, както и 8% от населението с пълна имунизация, но темпът е бавен. Хората се страхуват, колебаят се, четат в социалните мрежи неща, които ги плашат. Ако си имал шанса да не си срещал вируса, а сега имаш 4 вида ваксини и отказваш да се имунизираш, това е пълна безотговорност“, каза той в интервю за bTV.

България най-вероятно ще даде възможност на децата от 12 до 15 г. да се ваксинират с препарата на Pfizer/BioNTech срещу Covid-19 и това ще се случи съвсем скоро. Ангел Кунчев каза, че в рамките на 10 дни страната ни очаква промяна в кратката характеристика на продукта, направена от ЕМА, в която се добавя и тази възрастова група.

На 28 май Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината за възрастовата група 12-15 г., след като до момента тя се прилагаше само при групата 16+.

„Вероятно ще дадем на децата тази възможност да се ваксинират, но не смятам, че това е най-важната група“, каза Кунчев пред bTV. „САЩ са по-напред от Европа в това отношение, там вече имунизират децата. Правят се дори проучвания на ваксината в групата 6 до 12 г. Ако ЕМА промени кратката характеристика, а аз очаквам, че това ще се случи в рамките на 10 дни, ще дадем тази възможност“, отбеляза той.

Кунчев добави, че най-вероятно в „късното лято“ се очаква одобрение на препарата и при по-малките.

Той все пак припомни, че решенията са „микс“ от експертни и политически и даде пример с Германия, където Ваксинационният експертен съвет препоръча да се изчака с имунизирането на деца от 12-15 г., но правителството реши да го разреши, позовавайки се на данните за безопасност и ефикасност. Здравният министър Стойчо Кацаров все още не е коментирал темата.

На въпрос дали вирусът си отива, той отговори, че заболеваемостта е паднала под 60 на 100 хиляди души, което дава място за оптимизъм, но основните мерки трябва да продължат, за да не се стигне до нова вълна.

„Ако задържим 14-дневната заболеваемост под 60 на 100 хиляди, нито една държава няма да има основание да проявява претенции към нас“, каза Кунчев. Над 380 хиляди души са оздравели, над 1,3 млн. са имунизирани с първа доза, но има скрита заболеваемост и реалният „щит“ е по-голям, отколкото сочат официалните данни, твърди той. „Това обаче не прави такова количество хора, което да гарантира, че няма да има нова епидемична вълна“.

Относно връщането на учениците в училище от 31 май, Кунчев заяви, че решението е било взето след негов доклад до министъра на здравеопазването.

Той определи мерките на несъществуващия вече Национален оперативен щаб за предимно правилни, но признава, че са били допуснати грешки с „тежките“ ограничения през пролетта на 2020 г. – затварянето на областните градове и на парковете.

Кунчев не се страхува от ревизията в здравната система, защото всичко е било „прозрачно“. След като министър Стойчо Кацаров заяви, че ще се направи проверка с цел установяване на причините за „ужасяващата смъртност“ (над 17 хил. души починаха от Covid-19 според официалните данни), здравният инспектор даде своите обяснения защо се е стигнало до тази цифра.

„Населението е застаряло, а здравният статус на това застаряло население е лош. Ако сравните смъртността от коронавирус с други болести – диабет, сърдечно-съдови заболявания, пак сме сред първите места. Вниманието трябва да е насочено върху това профилактичните програми за възрастните да работят“, заяви той.

Кунчев защити действията на НОЩ да не се започне с ваксинация на възрастните. „Когато се пишеше планът за ваксинация, прегледахме плановете на всички европейски страни и 60% от тях започваха с медиците, така и ние. Може би трябваше с ваксините да се работи предимно с общопрактикуващите лекари, а не по трите канала – джипита, електронна система и зелени коридори“, заяви той.

Стойчо Кацаров постави като приоритетна група хората над 60 г. и тези с хронични заболявания, които имат предимство в „зелените коридори“ от понеделник до четвъртък.

Кунчев заяви, че засега остава част от екипа на Кацаров и не са верни спекулациите, че министърът е поискал оставката му. „Не виждам основание за това“, каза той.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024