Снимка: © Булевард България

В България „Омикрон“-вълната на Covid-19 ще доведе до „възможно най-лошия сценарий“ заради ниското ваксинационно покритие. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за bTV на 30 декември.

Според него на 4-5 януари отново ще видим пик на новите инфекции, а резкият скок до близо 3500 нови случая през предходното денонощие са „случайни цифри“.

„Има задържане, но не и тенденция на покачване на процентите, средно те са около 5-6%. Това все пак е висок процент. Ако видите предните 3 вълни, между тях стигаме ниско ниво, сега го няма. Имаме 4000 души в болници, 400 и повече в интензивни отделения, а идва нова вълна“, каза Кунчев.

Според него добрата характеристика на „Омикрон“ е, че „очевидно при него не е толкова висока смъртността“. По-бързото му предаване от човек на човек обаче води до неблагоприятни ефекти.

„Омикрон вероятно е в България, но не може да кажем, преди да имаме данните от секвенирането. Те ще станат ясни в първите 1-2 работни дни след празниците“, каза здравният инспектор.

Той посочи, че няма как болен от Covid да разбере дали е заразен с „Омикрон“, тъй като не е налице особена разлика в симптоматиката. Лекарят също трудно може да направи категорично заключение.

„У нас ще се случи възможно най-лошия вариант заради ниското ваксинационно покритие. Обнадеждаващи са първите стъпки – програмата за стимулиране на хората над 65 г. да се ваксинират, която предприе премиерът Кирил Петков, така и зеленият сертификат, който работи“, заяви Кунчев.

Той е на мнението на проф. Радка Аргирова, че България може да се превърне в Covid-гето. Не смята обаче, че страната се е провалила в имунизационната кампания.

Радка Аргирова: Няма да позволим България да стане Covid-гето

„Една държава би се провалила, ако не осигури ваксини. Грешката беше липсата на ваксинационна кампания, 2-3 правителства подред не направиха такава. 10-15% от хората у нас, дори да им докараме световните знаменитости у тях, пак няма да ги убедим да се ваксинират. 48% са групата на колебаещите се и страхуващите се, тях трябва да убедим и можем да го направим“, каза Кунчев.

Той вече е провел разговори със здравния министър Асена Сербезова, на които не са поставяли определени срокове за ваксинационната кампания. „Трябва да гоним средното европейско ниво, далеч сме от него“, каза здравният инспектор.

Над 1,9 млн. души са с пълен имунизационен курс в България според официалната статистика, което представлява около 27,5% от населението. Поставените бустерни дози са повече от 265 хиляди.

До края на годината ще бъде взето решение за намаляване на интервала за поставяне на бустерни ваксини - от 6 на 3 месеца след втората имунизация, както и 2 месеца след поставяне на еднодозовата Janssen.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ема Уотсън дебютира като режисьор и лице в кампания на Prada

Изискванията ѝ като режисьор за Prada са да намери материал, който "няма да я отегчи"

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден