Ангел Кунчев: "Омикрон" ще доведе до най-лошия сценарий заради ниското ниво на ваксинация Снимка: © Булевард България

В България „Омикрон“-вълната на Covid-19 ще доведе до „възможно най-лошия сценарий“ заради ниското ваксинационно покритие. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за bTV на 30 декември.

Според него на 4-5 януари отново ще видим пик на новите инфекции, а резкият скок до близо 3500 нови случая през предходното денонощие са „случайни цифри“.

„Има задържане, но не и тенденция на покачване на процентите, средно те са около 5-6%. Това все пак е висок процент. Ако видите предните 3 вълни, между тях стигаме ниско ниво, сега го няма. Имаме 4000 души в болници, 400 и повече в интензивни отделения, а идва нова вълна“, каза Кунчев.

Според него добрата характеристика на „Омикрон“ е, че „очевидно при него не е толкова висока смъртността“. По-бързото му предаване от човек на човек обаче води до неблагоприятни ефекти.

„Омикрон вероятно е в България, но не може да кажем, преди да имаме данните от секвенирането. Те ще станат ясни в първите 1-2 работни дни след празниците“, каза здравният инспектор.

Той посочи, че няма как болен от Covid да разбере дали е заразен с „Омикрон“, тъй като не е налице особена разлика в симптоматиката. Лекарят също трудно може да направи категорично заключение.

„У нас ще се случи възможно най-лошия вариант заради ниското ваксинационно покритие. Обнадеждаващи са първите стъпки – програмата за стимулиране на хората над 65 г. да се ваксинират, която предприе премиерът Кирил Петков, така и зеленият сертификат, който работи“, заяви Кунчев.

Той е на мнението на проф. Радка Аргирова, че България може да се превърне в Covid-гето. Не смята обаче, че страната се е провалила в имунизационната кампания.

Радка Аргирова: Няма да позволим България да стане Covid-гето

„Една държава би се провалила, ако не осигури ваксини. Грешката беше липсата на ваксинационна кампания, 2-3 правителства подред не направиха такава. 10-15% от хората у нас, дори да им докараме световните знаменитости у тях, пак няма да ги убедим да се ваксинират. 48% са групата на колебаещите се и страхуващите се, тях трябва да убедим и можем да го направим“, каза Кунчев.

Той вече е провел разговори със здравния министър Асена Сербезова, на които не са поставяли определени срокове за ваксинационната кампания. „Трябва да гоним средното европейско ниво, далеч сме от него“, каза здравният инспектор.

Над 1,9 млн. души са с пълен имунизационен курс в България според официалната статистика, което представлява около 27,5% от населението. Поставените бустерни дози са повече от 265 хиляди.

До края на годината ще бъде взето решение за намаляване на интервала за поставяне на бустерни ваксини - от 6 на 3 месеца след втората имунизация, както и 2 месеца след поставяне на еднодозовата Janssen.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023