Ангел Кунчев за починалата жена във Враца: "Ако трябва, наруши закона, но опитай да спасиш живот" Снимка: © bTV

„Трябва ли да си експерт, за да видиш, че човек умира пред теб? Това е смесица от липса на професионализъм и хуманизъм“ – по този начин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира случая с починалата 43-годишна жена във Враца, след като е чакала 40 минути пред регистратурата на Спешното отделение.

43-годишната жена от село Пудрия е издъхнала в неделя срещу понеделник със съмнения за белодробна емболия. Трагедията предизвика общественото внимание заради действията на служителката на регистратурата, която е накарала съпругът на починалата да търси личната ѝ карта, за да я впише в системата, преди да я приемат. В резултат на дългото чакане се е стигнало до фаталния край.

Агенция „Медицински надзор“ вече извършва проверка, а окръжната прокуратура се е самосезирала.

„Естествено, че ще има проверки. Факти ще излязат, но трябва ли да си експерт, за да видиш, че става дума за човешки отношения? Жената беше в терминално състояние, бореше се за живота си и оставаха минути“, каза Кунчев пред bTV, коментирайки видеото от регистратурата, заснето от друг пациент.

„Ако се потвърди, че тя е с белодробна емболия – шансът ѝ е бил минимален, но не там е проблемът. Проблемът е, че в този момент от регистратурата се занимават с глупости, търсят документи. Ако беше докаран човек, изпотрошен от катастрофа, пак ли така щяха да реагират? Трябва да спасиш човек, който се бори за живота си. Всички тези действия по вписване са последващи. Липса на човечност е това – ако видиш, че някой пред теб умира, наруши закона, ако е нужно, но му помогни“, каза Кунчев.

„Не искам да генерализираме случая, но системата има нужда от сериозни промени“, заяви здравният инспектор.

Той не знае какви са правилата, предоставени на работещите в спешното отделение, за реакция в подобни ситуации. Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация обаче заяви пред Нова ТВ, че „основният проблем е липсата на правила, у нас няма никакви записани алгоритми за реакция дори в спешните отделения“.

Николай Витанов – съпругът на починалата жена, разказа пред Нова ТВ, че от регистратурата му поискали личната карта на съпругата му, която била видимо в тежко състояние. „Аз не знаех къде е, търсих навсякъде, но не я намерих. След дълго търсене видях, че е останала в чантата в колата и тогава я предадох“.

„Според мен и без лична карта трябва да се работи, още в момента, в който пристигнахме, трябваше да излезе целият екип и да направи опит да ѝ помогнат. Не казваме, че е проблем на здравната система, самото отношение е важно – това губене на време, тази бюрокрация… По-добре е да се помогне на човека, едни 5-10-15 минути са животоспасяващи“, каза Витанов, който е доведен баща на детето, също присъствало в Спешното отделение в неделя срещу понеделник.

Жената е била със затруднено дишане още от 00:30 ч. предната вечер, а съпругът ѝ трябвало сам да я заведе в спешното, защото от 112 отказвали.

Допреди погребението на жената той не е знаел за видеото, което беше бързо разпространено в социалните мрежи. „Може би е по-добре, че са ни снимали, може би никой нямаше да повярва иначе как умират хора в спешното заради лична карта и ЕГН“, казва съпругът на починалата жена.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024