Ангела Меркел е под карантина Снимка: © Getty Images

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е под карантина, след като е имала контакт с лекар, дал положителна проба за коронавирус. Това съобщи говорителят на немското правителство Щефан Зайберт, цитиран от "Билд", и останалите медии в страната.

Един от лекарите, които се грижат за здравето ѝ, я е прегледал в петък. Тогава Меркел е била ваксинирана. После лекарят е дал положителен тест за COVID-19.

"Канцлерът реши да се постави под домашна карантина", гласи изявлението на германското правителство. "В следващите няколко дни ще бъде тествана постоянно. Федералният канцлер ще продължи да извършва своите задължения под домашна карантина".

В неделя Меркел даде пресконференция, след като проведе телефонен разговор с министър-председателите на страните, които са въвели строги мерки заради коронавируса. Федералните и държавните власти взеха решението повече от двама души да не могат да се събират на обществени места в цяла Германия. Изключение от правилото правят роднини, които живеят в едно общо жилище. В страната се затварят също козметични и фризьорски салони, а излизането за разходка е забранено.

В събота Ангела Меркел е била забелязана на шопинг в супермаркета "Hit Ullrich", съобщава "Билд".

Преди няколко дни финансовият министър Олаф Шолц се постави под домашна карантина. Пробата му обаче показа, че не е заразен с коронавирус.

Очаквайте още информация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024