Ангелов: Оставката на шефа на РЗИ-София не е заради карантината на Борисов и Радев Снимка: © Министерски съвет на РБ, ПИС

Оставката на шефа на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев не е заради свалената карантина на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, а „по лични причини“. Това твърди министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той проведе среща с д-р Пенчев на 26 октомври, когато шефът на РЗИ-София подаде заявление да напусне поста си. В две отделни интервюта – за БНТ и за NOVA, Ангелов каза, че случаят няма общо с карантината на Борисов и Радев.

Шефът на РЗИ-София, който свали карантината на Борисов, подаде оставка

"Когато се върна на работа във вторник, ще бъдат проведени действия за конкурс. Нямам притеснения, че РЗИ в момента не работи", каза проф. Ангелов пред националната телевизия.

На 24 октомври столичната РЗИ отмени карантината на Борисов, след като той даде отрицателни резултати на PCR тестове в поредни дни. Прекара едно денонощие в изолация заради контакта си със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който се оказа инфектиран с Covid-19. После обаче се оказа, че третият му тест е положителен и се изолира отново.

Сутрешни новини: Борисов отправи послание от името на медиците; 2569 нови случая на Covid

Радев беше поставен под карантина след визитата си в Естония в средата на миналата седмица, но изолацията внезапно бе прекратена по нареждане на РЗИ-София, тъй като държавният глава даде два отрицателни PCR теста. Той се оказа негативен и при третата проба – направена заради контакта му със заразения полски президент Анджей Дуда.

След тези две отделни събития д-р Пенчев подаде оставка. Проф. Костадин Ангелов отново повтори, че изключения за държавници вече няма да се допускат – карантината от 10 дни ще важи за абсолютно всички граждани.

След разнобой в НОЩ: Карантината от 10 дни ще важи и за държавниците

Днес главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза в интервю за bTV, че най-вероятната причина за оставката на Пенчев е свалената карантина на Борисов и Радев.

„Д-р Пенчев изнесе най-голямото натоварване, работеше по 17-18 часа понякога. Формално там имаше нарушение на правилата и то бе направено с оглед да не се пречи на нормалната дейност на държавата“, каза той.

Ангел Кунчев: Ако не прекършим Covid-кривата, новите мерки ще продължат по-дълго или ще въведем по-строги


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024