Снимка: © Булевард България

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов се обърна към Народното събрание с призив то да излъчи "професионалисти епидемиолози и инфекционисти", които да бъдат включени във вече разформирования Национален оперативен щаб за Covid-19. 

"Няколко дни слушам как различни представители на партии предлагат членове на НОЩ, имат идеи за неговите функции. Ако наистина смятате, че НОЩ е органът, който може да управлява ефективно пандемията, моля да дадете вашите предложения по начина, по който ги заявихте в кулоарите. Беше казано, че хирурзи не може да управляват пандемията, а аз твърдя, че пандемията се управлява успешно. Утре НОЩ и аз като министър ще дадем брифинг. Моля, ако днес е възможно НС да вземе решение и да даде членове на НОЩ, които да бъдат конституирани", каза Ангелов. 

Твърдението му за успешното овладяване на кризата беше посрещнато с критични реплики от страна на депутатите в пленарната зала. 

Костадин Ангелов се яви в пленарната зала няколко часа след като премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че се е "накарал" на здравния министър за това, че приел среща на четири очи с новия председател на Комисията по здравеопазване в НС Александър Симидчиев. 

"Симидчиев му се е обадил да се видят по-късно на четири очи, за да си говорят за щабове. Няма такова нещо. Разпоредих му да отиде от трибуната да пожелае. Ако искат. Аз коректно съм ги освободил - и съвета (просъществувал няколко седмици през пролетта на 2020 г.), където беше Симидчиев, и щаба, който оглавяваше Мутафчийски. Коректно, за да си назначат техен. Още днес парламентът да вземе решение - дали възстановява стария щаб или издава нов състав. Да си поемат отговорността.", каза Борисов при изписването си от болница. 

Независимо от призива на Ангелов за излъчване на нови членове на НОЩ, парламентът няма повече точки от дневния си ред и прекрати заседанието си. 

НОЩ беше разформирован със заповед на Бойко Борисов само преди седмица. Решението му обаче беше посрещнато със сериозно политическо и обществено недоволство, включително - с обвинения в умишлен саботаж на мерките за борба с пандемията. Брифингите на здравните власти не са спирали (с утрешната пресконференция ще станат общо три за една седмица), а ограничителните мерки се разхлабват една след друга. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба