Снимка: © Булевард България

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов се обърна към Народното събрание с призив то да излъчи "професионалисти епидемиолози и инфекционисти", които да бъдат включени във вече разформирования Национален оперативен щаб за Covid-19. 

"Няколко дни слушам как различни представители на партии предлагат членове на НОЩ, имат идеи за неговите функции. Ако наистина смятате, че НОЩ е органът, който може да управлява ефективно пандемията, моля да дадете вашите предложения по начина, по който ги заявихте в кулоарите. Беше казано, че хирурзи не може да управляват пандемията, а аз твърдя, че пандемията се управлява успешно. Утре НОЩ и аз като министър ще дадем брифинг. Моля, ако днес е възможно НС да вземе решение и да даде членове на НОЩ, които да бъдат конституирани", каза Ангелов. 

Твърдението му за успешното овладяване на кризата беше посрещнато с критични реплики от страна на депутатите в пленарната зала. 

Костадин Ангелов се яви в пленарната зала няколко часа след като премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че се е "накарал" на здравния министър за това, че приел среща на четири очи с новия председател на Комисията по здравеопазване в НС Александър Симидчиев. 

"Симидчиев му се е обадил да се видят по-късно на четири очи, за да си говорят за щабове. Няма такова нещо. Разпоредих му да отиде от трибуната да пожелае. Ако искат. Аз коректно съм ги освободил - и съвета (просъществувал няколко седмици през пролетта на 2020 г.), където беше Симидчиев, и щаба, който оглавяваше Мутафчийски. Коректно, за да си назначат техен. Още днес парламентът да вземе решение - дали възстановява стария щаб или издава нов състав. Да си поемат отговорността.", каза Борисов при изписването си от болница. 

Независимо от призива на Ангелов за излъчване на нови членове на НОЩ, парламентът няма повече точки от дневния си ред и прекрати заседанието си. 

НОЩ беше разформирован със заповед на Бойко Борисов само преди седмица. Решението му обаче беше посрещнато със сериозно политическо и обществено недоволство, включително - с обвинения в умишлен саботаж на мерките за борба с пандемията. Брифингите на здравните власти не са спирали (с утрешната пресконференция ще станат общо три за една седмица), а ограничителните мерки се разхлабват една след друга. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"