Англия въведе нови ограничения за семействата на чуждестранните студенти в страната

Великобритания забрани на почти всички чуждестранни студенти да водят своите семейства, докато учат в университетите в страната.

Промяната влезе в сила от Нова година и е част от политиката на консервативното правителство на Риши Сунак за ограничаване на миграцията.

Досега студентите от чужбина имаха право да се преместят заедно с членове на семейството си, които зависят от тяхната издръжка - например съпруг/а, дете и др.

  • Отсега нататък издаването на семейна виза вече ще е изключение, разрешено само за хора, участващи в следдипломни изследователски програми, или за студенти на държавна стипендия.
  • Огромното мнозинство от учещите във Великобритания не попадат в тези категории - т.е. вече няма да имат право да живеят с най-близките си роднини по време на следването.

Мярката ще засегне най-сериозно гражданите на Индия и Китай, които са сред най-големите национални групи в английските университети.

Великобритания е и сред най-предпочитаните държави за висше образование и сред българските младежи, които могат да се справят с високите семестриални такси. Гражданите на ЕС имат право на безвизов престой във Великобритания за не повече от 6 месеца. Хората, които искат да работят или учат в страната, трябва да се сдобият с визи.

Промяната се приема с недоволство сред университетите, които разчитат на чуждестранните студенти за финансовата си издръжка.

Според профсъюзът на преподавателите в Обединеното кралство, новата забрана е "дълбоко срамна", а университетите заявиха, че те ще засегнат непропорционално жените и хората от определени държави.

По данни на британската компания New Way Consultancy, международните студенти внасят около 35 млрд. паунда на година в икономиката на Великобритания.

Британският министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли обаче защитава реформата, като заявява, че правителството е "изготвило строг план за бързо намаляване на броя на имигрантите, за контрол на границите и за предотвратяване на манипулирането на имиграционната система".

От кабинета твърдят, че новите мерки ще доведат до намаляване на броя на новопристигащите хора с около 140 000 души годишно.

Между декември 2021 и декември 2022 г., са издадени 486 000 студентски визи - в сравнение с 269 000 през 2019 г., пише Skynews.

"Днес влиза в сила важна част от този план, с което се слага край на необоснованата практика чуждестранни студенти да водят членове на семействата си в Обединеното кралство", добави той.

"Миграцията в тази страна е твърде висока и трябва да намалее, а днес предприемаме по-решителни действия от всяко друго правителство досега", заяви Клевърли пред депутати в края на миналата година, цитиран от "Ройтерс".

Промените бяха обявени за първи път през май миналата година като част от стремежа на правителството "да предотврати злоупотребите с визовата система", както и да намали законната миграция на острова.

Планът предвиждаше и 100% увеличение на таксите за издаване на виза за хора с британско гражданство, които искат да доведат членове на семействата си във Великобритания - от 18 600 на 38 700 паунда.

По-късно обаче правителството се отказа от първоначалното си намерение и заяви, че ще прилага промяната поетапно, като по-високият праг ще влезе в сила "в началото на 2025 г.".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024