Снимка: © Getty Images

Турнето на оперната певица Анна Нетребко в Германия започна с фиаско - руската прима беше принудена да отмени участието си в концерт в замъка в Щутгарт на 3 септември заради изричната съпротива на местните власти.

Замъкът е собственост на правителството на провинция Баден-Вюртемберг, а финансовият министър Данял Баяз е решил, че провеждането на концерта на Нетребко е "опасност за обществената сигурност и ред, защото може да доведе до криминални деяния и протести".

Гостуването ѝ в Щутгарт е прекратено без възможност за насрочване на по-късна дата. Още през март финансовият министър на Баден-Вюртемберг заявява, че замъкът няма да бъде на разположение на Нетребко, докато тя не осъди убедително поведението на Путин след инвазията в Украйна.

Организаторите от компанията C2 Concerts заявяват, че не са съгласни с оценката на Баяз за заплахата за сигурността, но няма как да се противопоставят на решението на местната власт да оттегли разрешителното за провеждане на рецитала на открито.

Провалът на концерта на Нетребко идва в самото начало на новото ѝ турне в Германия, което започва в края на юли. Руското сопрано трябваше да се разграничи изрично от Владимир Путин и войната в Украйна, след като всички големи световни концертни зали затвориха врати за нея заради връзките ѝ с режима в Москва.

През юни New York Times съобщи, че Нетребко е наела компания за кризисни комуникации и е започнала да преговаря с най-авторитетните опери да не обръщат внимание на миналото ѝ. През 2012 г. тя е в инициативния комитет за преизбирането на Владимир Путин като президент, а през 2014 г. дарява пари за възстановяване на театър в окупирания от проруските войски Донецк в Украйна.

Едва когато тя се дистанцира публично от Путин, няколко културни институции отново я поканиха да пее.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"