Анна Нетребко се оказа нежелана в Щутгарт Снимка: © Getty Images

Турнето на оперната певица Анна Нетребко в Германия започна с фиаско - руската прима беше принудена да отмени участието си в концерт в замъка в Щутгарт на 3 септември заради изричната съпротива на местните власти.

Замъкът е собственост на правителството на провинция Баден-Вюртемберг, а финансовият министър Данял Баяз е решил, че провеждането на концерта на Нетребко е "опасност за обществената сигурност и ред, защото може да доведе до криминални деяния и протести".

Гостуването ѝ в Щутгарт е прекратено без възможност за насрочване на по-късна дата. Още през март финансовият министър на Баден-Вюртемберг заявява, че замъкът няма да бъде на разположение на Нетребко, докато тя не осъди убедително поведението на Путин след инвазията в Украйна.

Организаторите от компанията C2 Concerts заявяват, че не са съгласни с оценката на Баяз за заплахата за сигурността, но няма как да се противопоставят на решението на местната власт да оттегли разрешителното за провеждане на рецитала на открито.

Провалът на концерта на Нетребко идва в самото начало на новото ѝ турне в Германия, което започва в края на юли. Руското сопрано трябваше да се разграничи изрично от Владимир Путин и войната в Украйна, след като всички големи световни концертни зали затвориха врати за нея заради връзките ѝ с режима в Москва.

През юни New York Times съобщи, че Нетребко е наела компания за кризисни комуникации и е започнала да преговаря с най-авторитетните опери да не обръщат внимание на миналото ѝ. През 2012 г. тя е в инициативния комитет за преизбирането на Владимир Путин като президент, а през 2014 г. дарява пари за възстановяване на театър в окупирания от проруските войски Донецк в Украйна.

Едва когато тя се дистанцира публично от Путин, няколко културни институции отново я поканиха да пее.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024