Пожелал анонимност дарител е дал 1 млн. лв. за стипендии на Стопанския факултет на СУ Снимка: © Стопански факултет, СУ "Св. Климент Охридски"

Дарение в размер на 1 млн. лв. са получили Стопанският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Сдружението на завършилите факултета (FEBA Alumni).

По волята на дарителя, кoйто е пожелал да запази анонимност, през всяка от следващите 10 учебни години ще бъдат отпускани стипендии за месечна издръжка на студенти и ученици, съобщиха от сдружението.

Те ще бъдат разпределени за няколко групи:

  • до 15 стипендии на студенти от Стопански факултет на СУ Св. Климент Охридски, които са със статут на социално слаби и/или са изгубили единия или двамата си родители; минималният среден необходим успех от предходния семестър трябва да бъде над 5.00;

  • до 6 стипендии за студенти с минимален успех от предходния семестър над 5.50;

  • 10 стипендии за ученици на Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски";

  • до 5 стипендии за ученици от училища, с които Стопанският факултет на СУ и FEBA Alumni Club имат партньорски отношения;

Сдружението на завършилите Стопанския факултет е създадено през 2004 г. от бивши студенти. Целите, които си поставя още тогава, са от подобряване на материалната база на факултета и обновяване на библиотеката с електронни издания и чуждоезикова периодика до привличане на спонсори и осигуряване на стажове и стипендии за студентите.

Миналата година Стопанският факултет на Софийския университет влезе в топ 300 на най-добрите бизнес училища в света, след като три негови магистърски програми получиха акредитация от Асоциацията на MBAs (AMBA) - водеща международна организация в следдипломното бизнес обучение.

Новината за стипендиите, за които ще може да се кандидства в Стопанския факултет, идва седмица след като беше обявено началото и на частната стипендиантска програма "EXPLORER" (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch) с бюджет 1 млн. лв.

Студенти с интерес в областта на информатиката, изкуствения интелект и дълбоките технологии ще мога да да кандидатстват за стипендии в размер на 72 хил. лв. за 4 години към Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024