Снимка: © Getty Images

"Аз съм част от Съпротивата в администрацията на Тръмп" - това беше заглавието на анонимна публикация в New York Times от 2018 г., която предизвика истинско сътресение в Белия дом.

Авторът й твърдеше, че служителите на президентството работят умишлено, за да саботират някои от най-налудничавите му "импулси" в управлението.

Опонентите на Тръмп превърнаха "Анонимния" в герой, а година по-късно авторът на статията издаде цяла книга под заглавието "Предупреждение". Самият Тръмп уличи неизвестния глас на съпротивата в държавна измяна и намери потвърждение за тезата си, че "дълбоката държава" подменя демократичния избор на гражданите.

Пет дни преди изборите авторът на "Предупреждение" разкри самоличността си. Зад псевдонима "Анонимния" стои бившият началник на администрацията в Министерството по вътрешната сигурност на САЩ Майлс Тейлър.

В публикация в платформата Medium той обяснява мотивите си за атаката срещу Тръмп и описва какво е струвало това за собствения му професионален и личен живот.

"Тръмп смята личните критики за измяна. Аз имам друго мнение. Не дължим на президента мълчанието си. Длъжни сме както пред него, така и пред американския народ, да казваме истината", пише Тейлър.

Той изрично подчертава, че е републиканец по политически убеждения и е искал Тръмп да успее като президент. Влязъл е в администрацията заедно с ген. Джон Кели (бивш министър по вътрешната сигуронст на САЩ и бивш началник на кабинета на Тръмп).

"Твърде често обаче във времена на кризи виждах, че Доналд Тръмп се оказва човек без характер, а личните му дефекти водеха до толкова сериозни лидерски провали, че могат да се измерят с изгубени човешки животи на американски граждани", пише Тейлър.

Той обвинява Тръмп в това, че въплъщава всичко, срещу което консервативните поддръжници в Америка се противопоставят в държавното управление: "всеобхватно, разточително, произволно, непредсказуемо и податливо на злоупотреба с власт".

Тейлър посочва, че критиките му срещу президента са довели до "сериозни последствия за моята работа, всекидневие, брак, финансово състояние и лична сигурност".

"Тези избори са референдум в две части - първо, референдум за характера на един човек, и второ, референдум за характера на нашата нация. Затова призовава моите съмишленици от Републиканската партия да поставят държавата над партията дори ако това означава да гласуват за опонента на Тръмп от Демократическата партия", пише той.

Майлс Тейлър напуска службата си в министерството през 2019 г., като в момента е коментатор към CNN.

В книгата си той твърдеше, че Тръмп проявява белези на душевно разстройство, твърди, че правителството е обмисляло задействане на 25-та поправка за отстраняването му от власт заради липса на здрав разум, и че голяма част от колегите му са обмисляли да направят съпротивата си публична с колективна оставка, но са смятали, че "това ще влоши ситуацията още повече".

Говорителката на Белия дом Кейли Макенани посрещна новината за самоличността на "Анонимния" с обиди - тя нарече бившия си колега "лъжец и страхливец", като го описва като "неефективен и некомпетентен в работата си".

"Кой е този Майлс Тейлър? Твърди, че бил "анонимният", но аз не го познавам. Никога не съм го чувал. Поредната ИЗМАМА на New York Times - той е работил в заговор с тях. Освен това е работил и за Google от Големите технологични корпорации. А сега работи за фалшивите новини на CNN. Би трябвало да уволнят, засрамят и накажат всеки, който е свързан с тази измама срещу американския народ", написа Тръмп в Twitter.

Новината за Тейлър не беше посрещната с голям фурор и сред Демократите, които обърнаха внимание, че самият той има роля за въвеждането на част от антиимиграционните политики от първите годни на мандата на Тръмп като забраната за допускане на територията на САЩ на граждани от няколко мюсюлмански държави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“