„Уважавам всеки съперник и уважавам Пулев. Желая му всичко най-добро по време на подготовката“ – това са думите на Антъни Джошуа при официалното обявяване на датата 12 декември за мача срещу българската гордост в бокса Кубрат Пулев.

Звучат ли ви тези думи като обичайните плитки закани на боксьорите? Не, нали? Но това е нормално. Защото Антъни Джошуа не е обичайният боксов шампион. Следващите редове ще ви убедят в това.

Пълните имена на шампиона са Антъни Олувафеми Оласени Джошуа. Второто и третото идват от неговия произход. Майка му е нигерийка, а баща му има нигерийски и ирландски корени. Началните си години прекарва именно в Нигерия, преди на 12 да се премести с майка си във Великобритания след развод на родителите.

Късният старт и бързият път към върха

В училище Джошуа спортува активно, но футбол и лека атлетика. Дори чупи училищния рекорд на 100 метра с време от 11,6 секунди.

Боксът се появява на необичайно късен етап, когато е на 17 години. Подтиква го братовчед му, който също става професионалист, но с далеч по-скромни постижения. При Джошуа талантът е огромен и с правилната работа резултатите идват изключително бързо. След едва 18 мача на ринга получава първото си предложение да стане професионалист, но отказва офертата от 50 хиляди паунда, защото иска „да печели медали“. И прави точно това.

За да дойде сбъднатата мечта – на Олимпийските игри в Лондон през 2012 Джошуа смазва конкурентите си, за да се качи на най-високото място на стълбичката като олимпийски шампион.

Постигнал върха при аматьорите, пътят е само един и той води към профи ринга. А на него развитието е не по-бавно. Италианецът Емануеле Лео е първият победен от британеца на 5 октомври 2013 в „О2 Арена“ в Лондон, там, където ще бъде и сблъсъкът с Пулев през декември.

До края на 2016-а Джошуа вече има 18 победи, всичките с нокаут и дори вече е световен шампион – на IBF. Така си осигурява и големият сблъсък, открил вратите за него към боксовия рай – двубой срещу легендата Владимир Кличко.

Той бе за овакантената от Тайсън Фюри титла на WBA и колкото и да се говореше за класата на Джошуа, малко бяха тези, които очакваха британецът да детронира едно от най-големите имена изобщо в историята на тежка категория. Именно това обаче се случи след втори нокдаун в 11-ия рунд, накарал съдията да прекрати двубоя.

Успехът за едно денонощие изстреля Джошуa в друга орбита по отношение на интереса към него. А победите на ринга продължиха. Любопитен факт е, че следващият съперник след Кличко трябваше да бъде Кубрат Пулев, но българинът се отказа от двубоя заради травма и така първата успешна защита бе срещу Карлос Такам.

Последваха такива срещу класни съперници като Джоузеф Паркър и Александър Поветкин, преди да дойде и единствената загуба до този момент. На 1 юни миналата година наричаният от много „шишко“ Анди Руис с ултра агресивния си стил шокира света, нокаутирайки Джошуа.

Разбира се, британецът имаше клауза за реванш при поражение и се възползва по най-добрия начин, като на 7 декември в Саудитска Арабия си върна поясите след много умно проведени 12 рунда срещу американеца от мексикански произход. Това бе и последният му двубой на ринга преди този с Пулев. Срещата с българина трябваше да се проведе много по-рано през годината, но на два пъти бе отлагана заради пандемията.

Кое обаче прави Джошуа „необичаен шампион“?

Все пак той не е първият боксьор с подобна победна серия. Да, необичайното е извън самия спорт. На първо място, поведението му. Рядко може да видите Джошуа да влиза в обичайните за боксьорите скандали, макар и да има черно петно в това отношение, тъй като през 2011-а е хванат с 226 грама лечебен канабис в автомобила му. Рядко ще чуете от него и необмислени закани към съперниците. Цари уважение и спортсменство, ръкавиците вършат останалото на ринга.

Най-интересен обаче изглежда подходът на шампиона към финансите. След реванша с Руис сметките показват, че той би трябвало да притежава състояние от над 100 милиона долара. Всеки от последните му 5 двубоя донесе сума над 10 милиона, а рекламните договори с компании като Under Armour, Jaguar Land Rover, Beats, Sky Sports и Hugo Boss подпомагат разрастването на банковата му сметка. В това отношение той използва отлично и профилите си в социалните медии, където има общо над 17 милиона последователи.

И докато начинът му на живот изглежда луксозен, то Джошуа не харчи почти нищо за себе си, само за останалите. Как е възможно ли? Точно заради спонсорските договори.

Чрез тях Джошуа получава почти всичко безплатно – хранителни продукти, добавки за възстановяване, дрехи, ваканции, автомобили, частни самолети и още много! Неслучайно маркетинг мениджърът му Фреди Кънингам споделя, че Джошуа „не живее живота, който би могъл“.

„Отвън изглежда, че го прави. Виждат го в частни самолети, носи скъпи часовници, кара хубави коли. Но самолетите са спонсорирани. Никога не сме плащали за частен самолет или хеликоптер в нашия живот. Той получава автомобил от Land Rover. Не харчи тези пари. Трупа пари. Живее живота, който всички искат да живее, но го прави по умен начин. Тактически.“

Да, парите изглежда не променят изобщо боксьора, който признава, че като дете не е имал много възможности и заради това отдава успехите си на безусловната любов на майка си. А за благодарност ѝ купува къща, в която продължава да живее с нея. Къща купува и на бившата си приятелка, от която има син, с когото прекарва голяма част от свободното си от тренировки време.

Винаги ходи на почивка с голям кръг от близки хора и разбира се, плаща всичко. Постоянно дава средства за благотворителност, най-вече за образование и здравеопазване на хора в нужда.

Разполага и с малко жилище в Шефийлд, което използва по време на тренировки, а за първия си автомобил, стар Opel Astra, купен за 1500 паунда, казва, че е била „стабилна, здрава кола“.

Скромен, възпитан и внимателен към останалите. Такъв е Антъни Джошуа, който преди всичко обаче е целеустремен да бъде най-великият в бокса. А това минава през обединителен мач за всички пояси в тежка категория на професионалния бокс. Такъв двубой, който би бил срещу другия шампион в дивизията Тайсън Фюри, е мечта за цял свят и всъщност изглежда договорен. Но преди това Джошуа трябва да победи Кубрат Пулев. А това едва ли ще бъде толкова лесна задача. Българинът има невероятната възможност да обърка всички планове и да сбъдне своята мечта. „Тази битка е за починалия ми баща и за всички българи по света! Идвам в Лондон да покоря световния връх в тежка категория!“

А дали ще успее, предстои да разберем на 12 декември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024