Антъни Фаучи се оттегля след 38 години като главен експерт по заразните болести в САЩ Снимка: © Getty Images

Д-р Антъни Фаучи - дългогодишен директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ - ще се оттегли от поста си през декември 2022 г. Фаучи ще подаде оставка и като главен медицински съветник на президента Джо Байдън.

Фаучи заема най-висшата позиция във водещия държавен инфекциозен център от 1984 г. насам. Той беше и основният експерт на американската администрация по време на избухването на Covid-пандемията през 2020 г.

"Макар че се оттеглям от сегашните си позиции, няма да се пенсионирам. След повече от 50 години на държавна служба планирам да премина към следващата фаза на кариерата си, докато все още имам силна енергия и страст към научната си област", казва той.

Досега Антъни Фаучи смяташе да се оттегли при края на мандата на Джо Байдън като президент в началото на 2025 г. Кариерата му в научния институт по заразни болести започва още през 1968 г., а през 1984 той е негов ръководител.

82-годишният Антъни Фаучи е съветвал седем американски президенти по въпросите на борбата със СПИН и ХИВ.

Пред очите му са минали тежки здравни кризи като пандемията от HIV, избухването на епидемиите от SARS, MERS, Ebola. Той е и човекът, който управлява националната реакция срещу биотерористичните атаки с антракс след 11 септември 2001 г. От Роналд Рейгън до Байдън - всички лидери на Съединените щати са възлагали на Фаучи задачата за публичното комуникиране на здравните кризи, които засягат населението на страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024