Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна Снимка: © МВР

Античен саркофаг от римската епоха е намерен случайно на плажа до варненския курорт "Св. Св. Константин и Елена", съобщава МВР.

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района. Във вторник следобед той е подал сигнал до Пето РУ-Варна за античен саркофаг, оставен без надзор, в близост до новопостроен, но все още неработещ комплекс.

Специалисти от Археологическия музей са извършили оглед на мястото заедно с представител на регионалната структура на ГД "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата.

Според мнението на експертите при първоначалния оглед, културната ценност е от римската епоха, с богата релефна украса и вероятно е от периода II- III век сл. Хр. Тя е с приблизителни размери от 90 х 235 х 75 см, посочва МВР.

От снимките се вижда, че четирите страни на саркофага са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис (двуостра брадва) и други изображения.

Тежкият артефакт е транспортиран за съхранение в Археологически музей - Варна, където предстои да бъде изследван допълнително.

Към момента МВР не съобщава повече подробности за това как предметът се е озовал на варненския плаж. Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура и ще се води разследване.

По информация на "24 часа" саркофагът може да е бил подготвян за маса, тъй като е бил намерен със съвременен мраморен капак с три ниши. Експерти подозират, че за да бъде поставена горната част, артефактът дори е бил рязан с флекс.

Изданието цитира реставратора към историческия музей във Варна Милен Маринов, който казва, че саркофгът е боядисан с фададна боя, която в момента експерти почистват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024