Антимонополната комисия разследва за картел 7 вериги и няколко сдружения на производители Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията е образувала по своя инициатива три производства за предполагаем картел между търговските вериги и производители на храни, се посочва в съобщение на сайта ѝ. Проверките са по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията, който засяга забранени споразумения.

От него става ясно, че регулаторът проверява фирмите, които стопанисват магазините от веригите „Била“, „Кауфланд“, „Лидл“, „Фантастико“, „Метро“, „Промаркет“, „Т-маркет“, както и обединенията Сдружения за модерна търговия, Съюз на птицевъдите, Асоциация на промишленото производство, Асоциация на млекопреработвателите в България и Национална асоциация на млекопреработвателите.

Информацията бележи още един връх в ескалацията на напрежението през последните седмици около високите цени на храните. Служебното правителство отвори фронта срещу веригите с обвинения за предполагаема „спекула“ и „картел“ помежду им. Заговори се мерки за понижаване на цените, като например спорното предложение за изсветляване на надценките.

Бизнесът отхвърля обвиненията.

Днес от КЗК информираха, че от офисите са били иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които комисията ще анализира в детайли. В съобщението се отбелязва, че доказването на подобни антитръстови нарушения изисква анализ на голямо количество данни и резултати в скоро време са невъзможни.

Новината за действията на антимонополния орган идват, след като по-рано днес председателят му Юлия Ненкова – след години на поста – даде първото си медийно интервю. По думите ѝ то е „продиктувано от това, че в последни месеци се говореше как КЗК нищо не прави, не влиза по магазините и не санкционира“.

„Това не е вярно“, каза Ненкова в ефира на bTV.

„Секторът на храните в страната е приоритет в дейността на Комисията и е постоянно наблюдаван и проучван от КЗК, за което свидетелстват множеството решения на Комисията през годините“, се казва в съобщението на регулатора. В него регулаторът критикува опитите за „дискредитирането“ му в публичното пространство.

Критики към КЗК, че не си върши работата, имаше от представители на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. А темата с цените на храните взе връх в разгара на предизборната кампания, превръщайки се в основна и за самото служебно правителство, назначено от Румен Радев.

Настоящото ръководство на комисията бе назначено по време на кабинета на ГЕРБ през 2016 г. В края на третия мандат на Бойко Борисов през 2021 г. мандатът му, който изтичаше, бе удължен от 5 на 7 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024