Снимка: © Instagram / Ива Софиянска-Божкова и Антон Божков

Специализираният съд определи парична гаранция от 1 млн. лв. за сина на Васил Божков - Антон.

Съдът не прие аргументите на прокуратурата, че има опасност от укриването на 37-годишния обвиняем, който беше арестуван в понеделник по разследване за пране на пари и съучастие в организирана престъпна група. Не е прието и че той би могъл да осъществи натиск върху свидетели по досъдебното производство. 

Според определението на съдията по мярката за неотклонение - доказателствата срещу Антон Божков не са достатъчни, за да обосноват повдигнатото обвинение. Прокуратурата е представила извлечения от Търговския и Имотния регистър, за които претендира, че потвърждават пране на пари, става ясно от информацията на съда. 

Държавното обвинение твърдеше, че синът на Васил Божков е бил готов да напусне страната в средата на февруари, когато е поискал да му бъде издаден експресно международен паспорт. 

Към момента в ареста остава съпругата на бизнесмена - Елена Динева. Нейната мярка за неотклонение беше променена от гаранция в размер на 1,5 млн. лв. до постоянно задържане под стража преди седмица. 

Решението на съда за Антон Божков подлежи на обжалване. 

В сряда съдът реши да остави в ареста Йоана Чолакова - административен директор на ПФК "Левски" и сътрудник на Васил Божков от "Нове холдинг" и "Холдинг Пътища". Нейното обвинение е за съучастие в престъпна група по повод незаконна търговия с културни и исторически ценности. Чолакова е организирала срещите на Божков с лица, които ще бъдат обвинени в иманярство, се твърди от обвинението. Самата тя твърди, че няма нищо общо с тази дейност и "само е носила кафета, вода и папки" по време на срещите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети