Антон Божков излиза на свобода срещу 1 млн. лв. Снимка: © Instagram / Ива Софиянска-Божкова и Антон Божков

Специализираният съд определи парична гаранция от 1 млн. лв. за сина на Васил Божков - Антон.

Съдът не прие аргументите на прокуратурата, че има опасност от укриването на 37-годишния обвиняем, който беше арестуван в понеделник по разследване за пране на пари и съучастие в организирана престъпна група. Не е прието и че той би могъл да осъществи натиск върху свидетели по досъдебното производство.

Според определението на съдията по мярката за неотклонение - доказателствата срещу Антон Божков не са достатъчни, за да обосноват повдигнатото обвинение. Прокуратурата е представила извлечения от Търговския и Имотния регистър, за които претендира, че потвърждават пране на пари, става ясно от информацията на съда.

Държавното обвинение твърдеше, че синът на Васил Божков е бил готов да напусне страната в средата на февруари, когато е поискал да му бъде издаден експресно международен паспорт.

Към момента в ареста остава съпругата на бизнесмена - Елена Динева. Нейната мярка за неотклонение беше променена от гаранция в размер на 1,5 млн. лв. до постоянно задържане под стража преди седмица.

Решението на съда за Антон Божков подлежи на обжалване.

В сряда съдът реши да остави в ареста Йоана Чолакова - административен директор на ПФК "Левски" и сътрудник на Васил Божков от "Нове холдинг" и "Холдинг Пътища". Нейното обвинение е за съучастие в престъпна група по повод незаконна търговия с културни и исторически ценности. Чолакова е организирала срещите на Божков с лица, които ще бъдат обвинени в иманярство, се твърди от обвинението. Самата тя твърди, че няма нищо общо с тази дейност и "само е носила кафета, вода и папки" по време на срещите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024