Антони Тренчев: Организаторите на акцията срещу Nexo постигнаха немалко от своите политически цели

Прекратяването на административните дела в САЩ срещу Nexo след споразумение, по което компанията ще плати глоба и с което казусът е затворен, даде повод на съоснователя на криптоплатформата Антони Тренчев да заеме позиция и по разследването на българската прокуратура срещу фирмата. То бе обявено в края на миналата седмица, като и представители на държавното обвинение, и политици обвързаха двете разследвания.

В позиция във фейсбук Тренчев, по повод окончателния изход от проверките в САЩ, критикува "нескопосаните внушения" на българските власти за международен елемент в действията срещу Nexo. И ги обвинява, че извършват "безочлив произвол" срещу дружеството.

"Дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите, във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби, тепърва предстоят", пише съоснователят на Nexo.

Той казва, че акцията срещу българската криптоплатформа е била причислена към друга по-мащабна акция на Европол срещу кол центрове, използващи криптовалути, но става ясно, че двете събития нямат нищо общо.

"Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети", допълва той.

Тренчев не назовава кои са "организаторите" на акцията срещу компанията в България.

Думите му идват седмица, след като българската прокуратура започна разследване срещу криптоплатформата и повдигна обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група, свързана с дейността на Nexo. На 12 януари властите влязоха на проверка в повече от 15 обекта на компанията в София, като заявиха, че проверяват още предполагаеми данъчни престъпления, пране на пари, банкова дейност без лиценз и компютърни измами. В четвъртък и главният прокурор Иван Гешев каза в Народното събрание, че акцията има връзка с проверките срещу криптоплатформата в САЩ и ще търси "колегите" там за съдействие.

Казусът с Nexo достигна и до Народното събрание, но по други причини, свързани с партийното финансиране. Това стана след публикация на в. "24 часа", че петима души - служители на Nexo - излизат в публичния списък на дарителите на ДБ пред Сметната палата с по 20 000 лв. дарения за предизборни кампании.

Нито един от тях обаче не е сред управителите на криптоборсата и няма данни да е сред разследваните лица от прокуратурата. От ДБ огласиха всички дарения, които са декларирани в срок пред Сметната палата, а съпредседателят на коалицията Христо Иванов коментира, че всички изисквания на закона са спазени и партията е готова да отговори при евентуално разследване.

Ситуацията предизвика различни политически реакции и стана повод за нападки към "Демократична България" и "Продължаваме промяната" от страна на ГЕРБ.

Една фирма. Две разследвания

Според българските власти спецакцията, ръководена от прокуратурата, ДАНС и чуждестранни агенти, е започнала по сигнал на "чужди служби", които са установили "съмнителни транзакции", за които има подозрения, че целят заобикаляне на санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия.

До вчера срещу фирмата реално се водиха две разследвания - едно в САЩ и едно в България. Първото приключи в четвъртък, след като Nexo постигна споразумение с американските регулатори да плати глоба от 45 млн. долара и да спре да предлага един от депозитните си продукти.

Националната следствена служба (НСлС) на няколко пъти изтъкваше информацията за "започналото преди една година в САЩ" разследване срещу криптокомпанията и обвързаха акцията в България с действията на Вашингтон.

Двете разследвания обаче са коренно различни, тъй като това в София проверява потенциални криминални престъпления, докато това в САЩ няма такъв характер, производството бе административно и проверяваше конкретен нерегулиран продукт на фирмата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024