АПИ ще плати 50% от задълженията към пътни фирми Снимка: © Булевард България

Дългият спор в управляващата коалиция за изплащането на натрупаните задължения на държавата към фирмите от пътното поддържане приключи с частично решение.

Парламентът прие 50% от средствата да бъдат изплатени от АПИ, а останалите пари остават под въпрос в очакване на доклад от МРРБ и Министерството на финансите.

Причината за забавените плащания са съмненията за нарушения при възлагането на основни ремонти, прикривани като текущи поправки на пътното платно, при които не се прилагат същите гаранции за качество. Има и случаи на договори между регионални звена на АПИ и пътни фирми, при които заложените суми по обществените поръчки са надскочени значително при възлаганите реални дейности.

Казусът възникна още през лятото на 2021 г., когато служебният кабинет започна да проверява как са възлагани ремонти и строителни работи при управлението на ГЕРБ.

Спирането на парите обаче доведе до още повече проблеми с пътната поддръжка и протести на строителните фирми.

ИТН, в чиято квота влиза Министерството на регионалното развитие, обвиниха коалиционните партньори в блокиране на работата на ведомството по политически причини заради несъгласието с кандидатурата им за управител на БНБ Любомир Каримански.

За последно темата беше обсъдена на късен коалиционен съвет в понеделник, 18 април, когато е постигнат консенсус за АПИ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024