През 1979 г. Марлон Брандо е звездата в легендарния филм „Апокалипсис сега“. По време на снимките той държи да не сваля часовника си, въпреки, че продуцентите не са съгласни с това.  Брандо премахва металния ринг около циферблата, характерен за Rolex, и подменя металната верига с гумена каишка. В този вид часовникът е запазен досега.

 

Вечерта на 10 декември ауционната къща Phillips организира търг под мотото Game Changers - продават се 75 часовника на хора, всички - свързани с променящи живота събития, принадлежали на променящи живота хора. 

Аукционната къща беше обявила търга месеци по-рано, и очакваше Rolex GMT на Брандо да се продаде за между 500 000 и милион долара . В действителност, наддаването продължава 15 минути - най-дългото за вечерта, наддава се интензивно от цял свят, а крайната цена достига 1.952 милиона заедно с таксите.

Името М.Брандо е гравирано с груби букви на обратната страна на часовника от самия актьор. През 1995 Брандо подарява часовника на дъщеря си, коята - заедно със съпруга си - сега го продаде на търг. Част от парите от продажбата ще отидат за деца в трудно социално положение.

Според аукционната къща „Филипс“, Брандо разказал на дъщеря си Петра Брандо Фишер, че  е казал на създателите на филма: „Ако гледат часовника ми, значи не си върша работата като актьор.“ 

„Смятан от много хора за най-великия актьор на всички времена, кариерата на Марлон Брандо определяща за 20 век, а неговите  филми се мислят като крайъгълен камък на американската култура в продължение на шест десетилетия“, казва Пол Бутрос от аукционната къща Филипс.

Тази година беше 40 годишнината на "Апокалипсис сега". В писмо, което Брандо пише на дъщеря си след завършването и на университета Браун през 1994 г. и преди да се насочи към юридическото училище, той казва: „Часовникът е като танк. Можеш да направиш  с него всичко, което поискаш, той ще е вечен. Искам да го имаш като напомняне колко се гордея с теб. "

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: