През 1979 г. Марлон Брандо е звездата в легендарния филм „Апокалипсис сега“. По време на снимките той държи да не сваля часовника си, въпреки, че продуцентите не са съгласни с това.  Брандо премахва металния ринг около циферблата, характерен за Rolex, и подменя металната верига с гумена каишка. В този вид часовникът е запазен досега.

 

Вечерта на 10 декември ауционната къща Phillips организира търг под мотото Game Changers - продават се 75 часовника на хора, всички - свързани с променящи живота събития, принадлежали на променящи живота хора. 

Аукционната къща беше обявила търга месеци по-рано, и очакваше Rolex GMT на Брандо да се продаде за между 500 000 и милион долара . В действителност, наддаването продължава 15 минути - най-дългото за вечерта, наддава се интензивно от цял свят, а крайната цена достига 1.952 милиона заедно с таксите.

Името М.Брандо е гравирано с груби букви на обратната страна на часовника от самия актьор. През 1995 Брандо подарява часовника на дъщеря си, коята - заедно със съпруга си - сега го продаде на търг. Част от парите от продажбата ще отидат за деца в трудно социално положение.

Според аукционната къща „Филипс“, Брандо разказал на дъщеря си Петра Брандо Фишер, че  е казал на създателите на филма: „Ако гледат часовника ми, значи не си върша работата като актьор.“ 

„Смятан от много хора за най-великия актьор на всички времена, кариерата на Марлон Брандо определяща за 20 век, а неговите  филми се мислят като крайъгълен камък на американската култура в продължение на шест десетилетия“, казва Пол Бутрос от аукционната къща Филипс.

Тази година беше 40 годишнината на "Апокалипсис сега". В писмо, което Брандо пише на дъщеря си след завършването и на университета Браун през 1994 г. и преди да се насочи към юридическото училище, той казва: „Часовникът е като танк. Можеш да направиш  с него всичко, което поискаш, той ще е вечен. Искам да го имаш като напомняне колко се гордея с теб. "

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа