Apple сменя производителя на най-луксозния си iPhone след Covid-бунта във Foxconn

Apple ще прехвърли производството на iPhone 14 Pro в нов завод заради сътресенията във Foxconn, които доведоха до прекъсване на доставките на луксозните устройства през ноември.

Досега тайванската Foxconn беше най-големият производител на високия клас от смартфоните на Apple.

През ноември базата им в китайския град Джънджоу беше поставена в карантина по време на драстичните мерки срещу Covid-19, а това доведе до бунт на работниците, изолирани от останалия свят, сигнали за недопустима експлоатация на хората и масови протести.

Напрежението доведе до намеса на полицията и сериозно забавяне на производствения процес в мегафабриката - това вече постави под риск изпълнението на финансовите резултати на Apple за последното тримесечие на 2022.

Сега FT съобщава, че компанията на Тим Кук ще подпише договор с Luxshare - един от най-големите китайски конкуренти на Foxconn.

Производителите имат завод в Куншан край Шанхай, с който Apple вече работи по малки количества от iPhone 14 Pro Max. Занапред iPhone 14 Pro също ще се възложи на новите подизпълнители.

Apple продължава да задълбочава връзките си с китайски производители за сметка на тайванските си партньори. В същото време Foxconn прави опити да ограничи зависимостта си от работната ръка в Китай и премества фабриките си в Индия, Виетнам и САЩ.

Сделката с Apple ще отвори още повече възможности пред Luxshare, ако докажат, че могат да сглобяват най-сложните модели на iPhone в своя завод.

Luxshare е основан от бившата служителка на Foxconn Грейс Уанг, която днес е милиардер. Apple е техният най-голям партньор, но Luxshare не беше получавала големи поръчки от премиум моделите на iPhone.

В рамките на 5 години китайската компания увеличава приходите си над 10 пъти до 24 млрд. долара през 2021 г., но маржовете на печалба се смаляват заради високата конкуренция на пазара на подизпълнителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024