Apple представи своята нова лаптопи, които вече са захранвани от процесор, разработен от компанията.

Технологичният гигант представи своите чипове за първи път през юни, а изпълнителният директор Тим Кук тогава обяви, че първите компютри, захранвани с тях, ще излязат до края на годината. До две години се очаква те напълно да бъдат интегрирани в MacBook.

Първият разработен от компанията процесор от години се използва в IPhone и iPad. Той носи наименованието М1. Тим Кук го описа като „най-мощния, който някога сме създавали“.

Технологичният гигант съобщи, че в комбинация в операционната система macOS Big Sur, процесорът М1 ще предлага значително по-голяма производителност спрямо предишните модели. Целта му е да замени чиповете на Intel.

Apple представи три нови устройства, захранвани от M1. Първото от тях е MacBook Air – един от най-популярните лаптопи на компанията. Обновеният модел ще е „три и половина пъти по-бърз“ от предходните.

По-малкият размер и по-високата ефективност на чипа позволяват на Apple да премахнат вентилатора, който охлажда лаптопа, а освен това се премахва и шумът. В САЩ цената на новия MacBook Air започва от 999 долара.

MacBook Pro също вече се предлага с процесор M1. Скоростта на 13-инчовия лаптоп ще е по-голяма. Освен това се подобряват функциите на 8К-видеото и машинното обучение.

Новите чипове допринасят и за „най-издръжливата батерия на лаптоп от серията Mac до този момент“, съобщават от Apple. Новият Pro може да издържи 17 часа сърфиране в Интернет и 20 часа излъчване на видео без зареждане на батерията. Неговата цена е 1199 щатски долара.

Последното устройство, захранвано от M1, е компактният десктоп компютър Mac Mini. Цената му е 699 долара. Подобрението на производителността е 3 пъти по-голямо спрямо предишния модел.

Обработката на видео е с до 6 пъти по-бърза. Apple споделят, че Mac Mini предлага "една десета" от размера на най-продавания настолен компютър с Windows, но е и 5 пъти по-бърз.

Технологичните анализатори смятат, че ходът на Apple да интегрира свои собствени чипове ще даде не само предимства за клиентите, но ще предостави на компанията по-голям контрол над обновяването на системата и безпроблемното свързване на различните устройства.

Apple вече приема поръчки за новите устройства, а доставките ще започнат още следващата седмица. Компанията няма да изоставя моделите с процесори Intel, а ще продължи да ги поддържа и да осигурява нови версии на операционната система.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024