Снимка: © Unsplash

"От този момент тръгват инспекторите и ще се отнемат лицензи за всички аптеки, които продават без рецепта антибиотици и какви ли не други щуротии. Това няма да остане така. Това е безумие, което трябва да се прекрати" - това предупреждение на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски от 16 март доведе до няколко случая на затваряне на аптеки във вторник. 

Проверки се извършват както от РЗИ и медицинския надзор, така и от полицията и НАП, които бяха ангажирани за предотвратяване на продажбата на храни и лекарства на спекулативни цени.  

"Аптеката няма да работи поради извънредни проверки от множество институции. Целият капацитет на аптеката ще бъде ангажиран с предоставяне на изисканите документи", пише върху бележка на един от обектите, които са преустановили работа. 

На други места фармацевтите са поставили предупредителни бележки, че няма да приемат "електронни" рецепти през Viber, Messenger и др. 

"Уважаеми пациенти, моля да имате предвид, че в условията на извънредно положение, дистанционно обучение, работа от вкъщи и виртуално общуване електронна рецепта все още не съществува... Приемат се само хартиени рецепти с подпис и печат от лекар и валидност до 6 месеца от датата на издаване. В краен случай може и "телефонна" рецепта, но само след лично обаждане от ген. Мутафчийски", се казва в бележка на аптека. 

Затварянето на аптеки с обяснението за претоварване от проверки на МВР и прокуратурата беше определено като "вид спекула" от министъра на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за БНР. 

"Имаше единични случаи на аптеки, които слагаха бележки, че заради проверките са ангажирани и няма да работят. Това според мен е вид спекула в тази ситуация, защото проверките не би следвало и не пречат на нормалното функциониране на аптеките", казва той. 

Председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов обаче отхвърли критиките на МВР и Националния оперативен щаб, като поосчи, че някои от колегите му са готови да протестират заради "несправедливите проверки". 

"Как в момента нашите пациенти да имат рецепти, когато не могат да ходят при лекари? Тези проверки целят да накарат фармацевтите да не ви дават лекарства, от които имате нужда, които сте пили цял живот едва ли не. Защото никой не си купува лекарство за кръвно, защото ей така му е хрумнало", казва Костов пред БНР. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите