Аптеки спряха да работят заради проверки. МВР: Това е вид спекула Снимка: © Unsplash

"От този момент тръгват инспекторите и ще се отнемат лицензи за всички аптеки, които продават без рецепта антибиотици и какви ли не други щуротии. Това няма да остане така. Това е безумие, което трябва да се прекрати" - това предупреждение на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски от 16 март доведе до няколко случая на затваряне на аптеки във вторник.

Проверки се извършват както от РЗИ и медицинския надзор, така и от полицията и НАП, които бяха ангажирани за предотвратяване на продажбата на храни и лекарства на спекулативни цени.

"Аптеката няма да работи поради извънредни проверки от множество институции. Целият капацитет на аптеката ще бъде ангажиран с предоставяне на изисканите документи", пише върху бележка на един от обектите, които са преустановили работа.

На други места фармацевтите са поставили предупредителни бележки, че няма да приемат "електронни" рецепти през Viber, Messenger и др.

"Уважаеми пациенти, моля да имате предвид, че в условията на извънредно положение, дистанционно обучение, работа от вкъщи и виртуално общуване електронна рецепта все още не съществува... Приемат се само хартиени рецепти с подпис и печат от лекар и валидност до 6 месеца от датата на издаване. В краен случай може и "телефонна" рецепта, но само след лично обаждане от ген. Мутафчийски", се казва в бележка на аптека.

Затварянето на аптеки с обяснението за претоварване от проверки на МВР и прокуратурата беше определено като "вид спекула" от министъра на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за БНР.

"Имаше единични случаи на аптеки, които слагаха бележки, че заради проверките са ангажирани и няма да работят. Това според мен е вид спекула в тази ситуация, защото проверките не би следвало и не пречат на нормалното функциониране на аптеките", казва той.

Председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов обаче отхвърли критиките на МВР и Националния оперативен щаб, като поосчи, че някои от колегите му са готови да протестират заради "несправедливите проверки".

"Как в момента нашите пациенти да имат рецепти, когато не могат да ходят при лекари? Тези проверки целят да накарат фармацевтите да не ви дават лекарства, от които имате нужда, които сте пили цял живот едва ли не. Защото никой не си купува лекарство за кръвно, защото ей така му е хрумнало", казва Костов пред БНР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023