"Арена Бургас": Кой стои за колективната безотговорност на един провален мегапроект за милиони

"Това е много високотехнологичен строеж, чудовищно е. Искам всичко да се направи така, че на хората да им е драго"

Думите са на Бойко Борисов от 2021, по това време - премиер в предизборна кампания.

Обектът, на който той се възхищава, е "Арена Бургас" - паметник на некадърното и безотчетно държавно управление на спорта в България.

Залата трябваше да бъде готова още през 2018 г. и да струва 32 млн. лв. без ДДС.

Вместо това - към момента вече са платени 52.5 млн. лв., a още 6 млн. лв. са одобрени от служебния кабинет през 2022 за "довършителни дейности"

Арената отвори врати едва през май 2023, с 5 г. закъснение от плана, и без да са готови фитнес, спа център и ресторант, заложени в първоначалния проект.

Откриването стана в присъствието на президента Румен Радев, кмета на Бургас Димитър Николов и служебния министър Весела Лечева, но със стари баскетболни кошове, взети на заем от друг спортен комплекс в града.

И до днес "Арена Бургас" не може да заработи нормално.

Към септември 2023 г. залата е провела няколко баскетболни срещи и турнир по художествена гимнастика, но няма приходи. За сметка на това, към онзи момент вече са натрупани 76 000 лв. разходи, според справка на мажоритарния ѝ собственик, представена на общински съветник от "Възраждане".

Последното спортно събитие в нея е кикбокс мач в началото на октомври, а до края на годината ще е домакин само на грузински танцов спектакъл.

Сега одит на Министерството на младежта и спорта, цитиран от депутата от ПП-ДБ Антоанета Цонева, показва данни за още по-груби нарушения.

Договорът за доставка на спортно оборудване за 5 млн. лв. е платен изцяло, но няма разопаковане, преглед и първи монтаж. Към момента залата в Бургас може безпроблемно да домакинства единствено състезания по спортна гимнастика. Останалото оборудване си стои по кашоните.

  • За волейбол – според експертите на БФВ настилката не позволява провеждане на състезания на европейско и световно ниво. Самата зала не позволява никакви волейболни срещи, защото бетонът не е разпробит, не са монтирани ботушите на волейболните колове.
  • За лека атлетиканастилката липсва, което означава, че няма писта и не може да се провеждат нито тренировки, нито състезания.
  • За баскетбол – кошовете не отговарят за изискванията дори за мачовете от държавното първенство по баскетбол, което стана ясно още при откриването й. Затова Черноморец (Бургас) играе в старата си зала.
  • Подът на залата се оказва неравен, поради което монтирането на оборудване може да доведе до неговото дефектиране. Затова е необходимо да се предприемат действия за изравняването му.
  • Одитът на ММС отчита, че още при изготвянето на поръчката са заложени непълни или неточни технически спецификации за спортно оборудване, поради което част от него не може да се използва за международни състезания.

Документът е изпратен от министерството в Народното събрание още на 19 октомври като допълнение към отговора на по-ранен въпрос на Антоанета Цонева до Димитър Илиев - т.е. информацията е била ясна още 10 дни преди първия тур на местните избори.

Текстът на одита все още не е публикуван в сайта на Народното събрание.

От "Демократична България" оповестиха скандалните данни на 14 ноември - на 10-тия ден след балотажа на кметските избори.

"Арена Бургас" е провал, и това не е новина - разследвания за безобразното забавяне на строителството, поскъпнало почти двойно за 10 години, са правени години наред.

  • Известният спортен журналист Георги Филипов (в момента - в пресцентъра на ДБ) е автор на няколко от тях.
  • През 2021 г. полицията в Бургас беше започнала да води проверка срещу сътрудник на екип на "Свободна Европа", без основание, само защото Генка Шикерова и Филипов снимат репортаж пред сградата на залата.

Отговорността за казуса "Арена Бургас" се носи от няколко правителства, като се започне от "Орешарски", мине се през ГЕРБ и се стигне до служебния кабинет на Гълъб Донев.

Строител на залата е консорциум "Дворана", в който влизат бившата "Водстрой 98" (днес "ВДХ"), Понстройинженеринг и Билдникс.

  • "Водстрой 98" беше купена от "Хидрострой" на Велико Желев през 2016. Дотогава дружеството се управляваше от Иван Мирински, свързван с днешния председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски.
  • Желев е собственик на някои от най-мащабните изпълнители на държавни обществени поръчки, особено в пътното строителство, като АМ "Хемус" и Северната тангента на Околовръстния път в София.

В групата на институциите, отговорни за арената, попада и община Бургас, която започва проекта като собственик на терена и възложител на проектирането и строителството през 2014, при положение че е осигурила само първите 5 млн. лв. от цената на поръчката - с пари от държавния бюджет.

От 2016 насам общината притежава само 10% от капитала на арената и кметът Димитър Николов, който управлява през целия период, пренасочва всички критики към по-големия акционер.

Останалите 90% от "Арена Бургас" са под контрола на държавното дружество "Академика 2011".

  • Това е фирмата-собственост на Министерството на младежта и спорта, която отговаря за Зимния дворец и зала "Христо Ботев" в Студентски град, "Асикс арена" (зала Фестивална), гребната база на Панчарево, кортовете в Борисовата градина, стадион "Академик", и др.
  • Това е и възложителят на обществената поръчка за неизползваемото спортно оборудване.

От момента, в който "Академика 2011" влиза в притежание на "Арена Бургас", досега са минали 7 години.

Междувременно са направени шест промени на съвета на директорите на държавното дружество.

През това време цената се вдига с над 20 млн. лв.

През юли 2020 (при кабинета "Борисов 3") е обявена спорната обществена поръчка за оборудването, от което има най-много оплаквания в новия одит на ММС.

По това време дружеството се управлява от Елиана Шипковенска (бивш финансов директор на Национална спортна база), бившата спринтьорка Анелия Нунева (сестра на екс-депутата от ГЕРБ Пламен Нунев) и 29-годишен счетоводител по образование на име Петър Петров, за когото дотогава няма данни да се е занимавал с управление на спортни обекти.

Тримата са сменени в комплект през април 2022 г., когато на власт вече е Радостин Василев като министър на спорта в коалиционния кабинет на Кирил Петков. По това време Василев е квота ИТН, а с влизането си в министерството прави заявка, че ще иска да се отделят още 15 милиона за "Арена Бургас". Намеренията му са спрени, след като друг одит в ММС показва, че при ново увеличение на стойността може да бъде нарушен Законът за обществените поръчки.

Последната смяна в съвета на директорите на "Академика 2011" е през август 2022, в мандата на Весела Лечева (т.е. при служебен кабинет на Румен Радев), но на практика са назначени двама кадри от времето на ГЕРБ.

В ръководството тогава е върнат бивш член на съвета на директорите от времето на Красен Кралев - Петър Петров, който става и представител на дружеството .

В съвета е назначен и Иван Терзийски, представен като бивш управител на зала "Арена Армеец" в продължение на 8 години. Терзийски е собственик на клуб по киокушин карате и бивш собственик на дружеството “Агенция за корпоративна сигурност, информация и охрана”.

  • Интересното е, че за няколко месеца през 2009 г. е бил в съвета на директорите на продуцентската компания "Ноу фрейм медия" заедно с Виолета Сечкова и Емил Кошлуков. Сечкова е съпруга на Александър Сталийски - един от приближените бизнесмени до Бойко Борисов. През януари 2021 тя беше определена за почетен консул на Южна Корея в България, с решение на кабинета на Борисов.
  • До 2010 Терзийски е бил управител и на дружеството, което стоеше зад сайта на Николай Бареков "Би нюз". В интервю на "24 часа" с Бареков през 2009 г., Терзийски е споменат като "охрана в bTV" и каратист с черен колан.

До ден днешен спортният министър Димитър Илиев не е променял състава на "Академика 2011".

Изглежда, че закъснелият одит на батака в спортната зала в Бургас може да е повод за бъдеща кадрова смяна

Дали прокуратурата ще се сети да провери какво се случва с над 50 млн. лв. от държавния бюджет, не е ясно - до момента няма никаква индикация докладът да е привлякъл вниманието на Борислав Сарафов.

Въпросът за отговорността на политическо ниво за допуснатото неоправдано забавяне и липса на контрол също не присъства.

Истинското разследване би означавало подновяване на войната между ПП-ДБ и ГЕРБ, и повторно осветяване на ролята на Делян Пеевски в бизнеса със строителните обществени поръчки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024