САЩ арестуваха Ел Чапо-младши и лидера на наркокартела "Синаоа" Снимка: © Getty Images

Съоснователят на влиятелния мексикански картел „Синалоа“ Исмаел Замбада Гарсия, известен като „Ел Майо“, и едноименният син на известния наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гусман са били арестувани в четвъртък в Тексас, САЩ.

Миналата година Министерството на правосъдието на САЩ обвини десетки членове на картела Синалоа в доставка на химически вещества, необходими за производството на фентанил, който стига и до Европа. Стотици хиляди хора стават жертва на фентанил всяка година само в Съединените щати. През януари американските власти увеличиха наградата за информация, водеща до ареста на „Ел Майо“, от 5 на 15 млн. долара.

„Фентанилът е най-смъртоносната заплаха от наркотици, с която страната ни се е сблъсквала някога. Министерството на правосъдието няма да се успокои, докато всеки един лидер, член и сътрудник на картела, отговорен за отравянето на нашите общности, не бъде подведен под отговорност“, заяви непосредствено след ареста на Замбада и Гусман главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Разузнавателните служби на САЩ наричат "Синалоа" "най-мощната организация за трафик на наркотици в света". Картелът оперира в така наречения златен триъгълник между щатите Синалоа, Дуранго и Чиуауа. Регионът е основен производител на опиум и марихуана в Мексико.

По данни на американската служба за имиграция и митнически контрол картелът е отговорен за пренасянето на милиони килограми наркотици, милиони щатски долари и оръжия между САЩ и Мексико.

Разследване на Министерството на правосъдието от миналия месец разкри партньорство между сътрудници на "Синалоа" и китайска нелегална организация. Съобщава се за китайски „подземни банкери“, които са помогнали на картела да изпере над 50 млн. долара, получени от наркотици.

За разлика от своя близък довереник „Ел Чапо“ - в случая старши, Замбада никога не е бил в затвора. „Ел Чапо“ е осъден на доживотен затвор през 2019 г. от федерален съд в Бруклин за трафик на наркотици и пране на пари. Твърди се, че именно той е основал картела „Синалоа“ заедно със Замбада и други босове. Ел Чапо е на 67 години.

Историята на „Ел Чапо“ е разказана в едноименния сериал на Netflix, кръстен на негово име.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024