Арестуваха най-издирвания наркобарон в Азия и Океания: "Той е от лигата на Ел Чапо и Пабло Ескобар" Снимка: © Unsplash

Той е най-издирваният човек в Азия и Океания. Пътува с частен самолет, охраната му се състои от тайландски кикбоксьори и в продължение на повече от десетилетие е абсолютно недосегаем. Един от най-големите наркотрафиканти Це Чи Лоп обаче бе арестуван на летище в Амстердам.

Роденият в Китай, но притежаващ и канадско гражданство наркобарон бе задържан по заповед от австралийските власти и се очаква да бъде екстрадиран. Смята се, че той е ръководител на „Компанията“ – престъпна група, която дърпа конците на търговията с дрога в Азия и тихоокеанския регион.

Според информация на австралийското издание ABC – организацията на 57-годишния мъж ръководи пазар на стойност 90 милиарда долара годишно.

Федералната полиция на Австралия го сравнява с мексиканския наркобарон Хоакин Гусман – Ел Чапо, заради предполагаемия мащаб на операциите му с дрога. Специалните служби в страната го издирват от повече от 10 години и най-накрая, с помощта на Интерпол, успяват да го хванат, преди да излети за Канада.

„Той вече беше в списъка с най-издирваните хора и бе арестуван по данни, предоставени ни от специалното разузнаване“, обяви в петък говорител на нидерландската полиция.

През 2019 Reuters публикува мащабно проучване за китайския Ел Чапо, в което разкри, че той ръководи синдикат, съставен от пет престъпни азиатски групи. Освен „Компанията“ я наричат още „Сам Гор“, което на кантонски означава „Брат номер три“.

Според служителите на реда – групата пласира на пазара в Азия и Океания тонове метамфетамин, хероин и кетамин. Това се случва в поне десет държави – от Япония до Нова Зелландия.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността обяви, че „Компанията“ на Це Чи Лоп е отчела приходи на стойност 8 милиарда долара през 2018 г. Възможно е обаче тази цифра да достига дори до 17,7 млрд. Картелът пласира дрогата в пакетчета чай, а от 40 до 70% от пазара на метамфетамин в региона е с тяхна стока.

Австралийската федерална полиция е мобилизирала около 20 агенции от Азия, Северна Америка и Европа, за да успее да стигне до новия Ел Чапо. Операция Kungur е най-мащабната подобна кампания в региона. Освен Мианмар, Китай, Тайланд, Япония и Тайван, са включени още САЩ и Канада.

Службите имат още поне 19 мишени освен Це. Според документ от австралийската полиция, цитиран от Reuters, „Компанията“ е свързана с най-малко 13 случая на наркотрафик от януари 2015 до 2019 г.

„Це Чи Лоп е в лигата на Ел Чапо или дори на Пабло Ескобар“, казва преди две години Джеръми Дъглас, който е представител на Службата на ООН по наркотиците и престъпността за Югоизточна Азия и тихоокеанския регион.

Четирима от 19-те членове на „Компанията“, известни на полицията, са канадски граждани. Це е топ мишената. Останалите са от Хонконг, Макау, Тайван, Малайзия, Мианмар, Виетнам и Китай.

„Синдикатът е изключително богат, дисциплиниран и системата му е много по-сложна от тази на всеки един латиноамерикански картел“, казват специалните служби, цитирани от Reuters. „Сам Гор“ снабдява с дрога по-голям пазар и си сътрудничи с по-широка палитра от криминални групи в сравнение с латино картелите. В това число попадат японската „Якуза“, както и престъпници в Австралия и Китай. Те функционират като една глобална корпорация“.

Според властите, които издирват Це, съществената разлика между него и наркобароните Ел Чапо и Пабло Ескобар е, че за живота на канадския гражданин не се знае почти нищо.

През 90-те 57-годишният мъж е прекарал девет години в затвора в САЩ заради обвинения в наркотрафик.

През последните години той е пътувал постоянно между Макау, Хонконг и Тайван. Австралийските медии описват ареста му като „най-значимия“ за федералната полиция в последните две десетилетия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024