Позлатените тоалетни чинии явно никога няма да излязат от мода в бившия СССР - не само в палатите на президенти и бивши главни прокурори, но и в "по-скромните" имения, построени от корумпирани служители на Пътна полиция в Русия.

Руската прокуратура обяви, че е разбила мрежа за подкупи в особено големи размери, която е управлявана от ръководители на местния еквивалент на КАТ - ГИБДД (Държавна инспекция по безопасността на движението по пътищата).

Полковникът от полицията Алексей Сафонов е обвинен за ръководител на престъпната група, за която се подозира, че е присвоила над 19 милиона рубли (около 218 000 евро) в продължение на няколко години.

Сафонов и съучастниците му са заподозрени за това, че са издавали неправомерни пропуски за товарни превози на зърно и инертни материали на територията на Ставрополския край (област, намираща се в Северокавказкия федерален окръг, до границата на Русия с Грузия.).

Разследващите са извършили над 80 обиска в домовете на заподозрените, в подразделенията на Пътна полиция, в офисите на транспортните компании и на други адреси.

Иззети са големи суми с пари в брой, луксозни автомобил и други предмети и документи, "представляващи интерес за следстивето". Ако Сафонов бъде признат за виновен, може да бъде лишен от свобода за срок от 8 до 15 години.

Това, което привлече най-голямо внимание, бяха кадрите от имението, в което е живял Алексей Сафонов преди ареста си.

Видеозаписи от претърсването бяха разпространени от пресслужбата на прокуратурата, а депутатът от президентската "Единна Русия" Александър Хинщейн публикува и отделна фотогалерия от "разходката" из къщата на бившия полицейски началник.

Двуетажната къща с пристройка е заобиколена от висока масивна ограда с официален портал с позлатени орнаменти.

Имитациите на бароков разкош се откриват във всички помещения - от полилеите във входното фоайе до прословутата тоалетна.

Снимките на Хинщейн показват, че Сафонов е разполагал с отделно помещение за "руска баня", фитнес салон и зала за билярд.

Разследването срещу полицая от ГИБДД напомни за кадрите от обискираните имения на бившия украински главен прокурор Виктор Пшонка и бившия президент на Украйна Виктор Янукович, които избягаха от страната след падането на режима.

Във вилата на висшия магистрат бяха намерени древни икони и картини, мощи на светии, яйца Фаберже, негов портрет в образа на римски император и др. Янукович се оказа собственик на внушеително имение с хангар за самолет, малък зоопарк, колекция от ретро автомобили и др.

Влечението към "позлатата" беше видимо и в т.нар. "дворец на Путин" край Геленджик - огромното имение от 7000 хектара, оценявано на стойност от 100 млрд. рубли в разследването на Алексей Навални.

Дворецът на Путин за 100 млрд. рубли: Кой стои зад "най-секретния обект" в Русия



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024