Снимка: © Photo by Silviya Radkova on Unsplash

Печално известните колчета по ремонтираната ул. "Граф Игнатиев" спечелиха антинаградата за архитектура на WhAT Association - "Градски бъг на годината". 

Асоциацията обяви носителите на годишните награди за архитектурни постижения, събития, личности и тенденции, за които гласуваха както специалисти, така и гражданите. 

"Колчетата на Графа и несподелените български улици" се класират на първо място както в класацията на журито, така и при публиката. 

"С поставянето на чугунените колчета се обезмисли най-силната страна на проекта за “Графа” – той да стане споделена улица, с равна настилка, без ограничители. Oбезсмисли се целият многомилионен ремонт, премахването на бордюрите, изливането на новата плоча и всички чудеса от храброст, които се вършиха повече от година. Защо печели? Защото споделените пространства и пешеходната свързаност трябва да бъдат тема на постоянни, бурни и непресекващи разговори. И защото този бъг може лесно да бъде поправен", се казва в анонса на WhAT. 

Галерия: Бъговете и добрите изключения в архитектурата на годината 

Кои са останалите победители в класацията: 

Архитектурно събитие на годината: 

100 години Баухаус - серия от събития на Гьоте институт (награда на журито) - "През 2019 експерименталната немска архитектурно-дизайнерска школа Баухаус стана на 100 г. Рядко се случва архитектурният свят и България да говорят едновременно и масово за едно и също нещо. Освен това успя да популяризира елитарна тема отвъд часовете по архитектурна история"

Бузлуджа получи грант от Фондация "Гети" (награда на публиката) - "В момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се иска да е някоя от тях, но не е". 

Архитектурна тенденция на годината: 

Архитектите влизат в политиката (награда на журито) - "2019 беше година на местни избори, в която отбелязахме необичайна активност на архитекти на политическата сцена. Добре е експерти да влизат в политиката. Предстои да видим дали ще пораснат, ще станат мъдри и силата ще бъде с тях"

Новият архитектурен популизъм (награда на публиката) - "Новият архитектурен популизъм надигна глава някъде из фугите между хоризонталното гражданско общество, социалните мрежи и местните избори. И през 2019 застигна не само властта, но и самата архитектурна гилдия"

Архитектурен конкурс на годината: 

Конкурс за детска градина в кв. Горна баня (награда на журито) - "За да победим корупцията и лошата архитектура, общините трябва да правят такива конкурси за всяко малко нещо (а не само шумен пиар и формални обществени поръчки)". 

Конкурсът за площад Света Неделя (награда на публиката) - На 28 ноември 2019 завърши международният архитектурен конкурс за нов облик на столичния площад “Света Неделя”. Победител стана студиото на популярния италиански архитект Масимилиано Фуксас, а до финала достигнаха още 4 студия от Русия, Италия и Франция

Сграда на годината: 

Жилищна сграда Бояна 49, София (награда на журито) - "Защото е трудно да се устои на архитектура с добър детайл и качествени пространства, колкото и бутикови да са те". 

Къща от геодезически куполи, с. Басарбово (награда на публиката) - Строителството на сферични куполни къщи набира скорост в България 

Нормалност на годината: 

Добрите реставрации и реконструкции (награда на журито и публиката) - "Реставрацията е деликатна материя, а реконструкциите са трудна и неблагодарна работа. Три проекта от 2019 заслужават да бъдат осветени ярко в тези номинации: Стоян-Стайновата къща в Казанлък, Томбул джамия в Шумен и реконструкцията на бившето военно окръжие на софийския бул. "Сливница". Бъдещето на архитектурата е както в новото, така и в умното възстановяване и преизползване на старото".

Книга на годината

Sofia Architectural Guide (награда на журито и публиката) - "Първият архитектурен пътеводител за София, който се опитва да направи кратък обзор на над 200 сгради, включително и много съвременни, извън обичайните римски или сецесионови фаворити. Всеки глобален, уважаващ себе си град заслужава архитектурен пътеводител. Рано или късно". 

Още за номинираните и наградените можете да видите в сайта на WhAT Association


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"