Архитектурните награди на WhATА: Победителите и антигероите Снимка: © Photo by Silviya Radkova on Unsplash

Печално известните колчета по ремонтираната ул. "Граф Игнатиев" спечелиха антинаградата за архитектура на WhAT Association - "Градски бъг на годината".

Асоциацията обяви носителите на годишните награди за архитектурни постижения, събития, личности и тенденции, за които гласуваха както специалисти, така и гражданите.

"Колчетата на Графа и несподелените български улици" се класират на първо място както в класацията на журито, така и при публиката.

"С поставянето на чугунените колчета се обезмисли най-силната страна на проекта за “Графа” – той да стане споделена улица, с равна настилка, без ограничители. Oбезсмисли се целият многомилионен ремонт, премахването на бордюрите, изливането на новата плоча и всички чудеса от храброст, които се вършиха повече от година. Защо печели? Защото споделените пространства и пешеходната свързаност трябва да бъдат тема на постоянни, бурни и непресекващи разговори. И защото този бъг може лесно да бъде поправен", се казва в анонса на WhAT.

Галерия: Бъговете и добрите изключения в архитектурата на годината

Кои са останалите победители в класацията:

Архитектурно събитие на годината:

100 години Баухаус - серия от събития на Гьоте институт (награда на журито) - "През 2019 експерименталната немска архитектурно-дизайнерска школа Баухаус стана на 100 г. Рядко се случва архитектурният свят и България да говорят едновременно и масово за едно и също нещо. Освен това успя да популяризира елитарна тема отвъд часовете по архитектурна история"

Бузлуджа получи грант от Фондация "Гети" (награда на публиката) - "В момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се иска да е някоя от тях, но не е".

Архитектурна тенденция на годината:

Архитектите влизат в политиката (награда на журито) - "2019 беше година на местни избори, в която отбелязахме необичайна активност на архитекти на политическата сцена. Добре е експерти да влизат в политиката. Предстои да видим дали ще пораснат, ще станат мъдри и силата ще бъде с тях"

Новият архитектурен популизъм (награда на публиката) - "Новият архитектурен популизъм надигна глава някъде из фугите между хоризонталното гражданско общество, социалните мрежи и местните избори. И през 2019 застигна не само властта, но и самата архитектурна гилдия"

Архитектурен конкурс на годината:

Конкурс за детска градина в кв. Горна баня (награда на журито) - "За да победим корупцията и лошата архитектура, общините трябва да правят такива конкурси за всяко малко нещо (а не само шумен пиар и формални обществени поръчки)".

Конкурсът за площад Света Неделя (награда на публиката) - На 28 ноември 2019 завърши международният архитектурен конкурс за нов облик на столичния площад “Света Неделя”. Победител стана студиото на популярния италиански архитект Масимилиано Фуксас, а до финала достигнаха още 4 студия от Русия, Италия и Франция

Сграда на годината:

Жилищна сграда Бояна 49, София (награда на журито) - "Защото е трудно да се устои на архитектура с добър детайл и качествени пространства, колкото и бутикови да са те".

Къща от геодезически куполи, с. Басарбово (награда на публиката) - Строителството на сферични куполни къщи набира скорост в България

Нормалност на годината:

Добрите реставрации и реконструкции (награда на журито и публиката) - "Реставрацията е деликатна материя, а реконструкциите са трудна и неблагодарна работа. Три проекта от 2019 заслужават да бъдат осветени ярко в тези номинации: Стоян-Стайновата къща в Казанлък, Томбул джамия в Шумен и реконструкцията на бившето военно окръжие на софийския бул. "Сливница". Бъдещето на архитектурата е както в новото, така и в умното възстановяване и преизползване на старото".

Книга на годината

Sofia Architectural Guide (награда на журито и публиката) - "Първият архитектурен пътеводител за София, който се опитва да направи кратък обзор на над 200 сгради, включително и много съвременни, извън обичайните римски или сецесионови фаворити. Всеки глобален, уважаващ себе си град заслужава архитектурен пътеводител. Рано или късно".

Още за номинираните и наградените можете да видите в сайта на WhAT Association.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024
Важно днес

Eверест взе пет жертви само за денонощие. Още ли е пренаселен върхът?

Непалските власти въведоха ограничение на хората, които могат да изкачат върха

09:06 - 23.05.2024