Арина Сабаленка спечели първата си титла от Големия шлем Снимка: © Getty Images

Тенисистката от Беларус Арина Сабаленка спечели първата си титла на сингъл от "Големия шлем", като победи Елена Рибакина в обрат на финала на Australian Open, съобщава "Тенискафе".

24-годишната Сабаленка, която се състезава под неутрален флаг, триумфира с 4-6 6-3 6-4. Така в дебютния си "мейджър" финал, тя успя да вдигне трофея, а от понеделник официално ще бъде и №2 в световната ранглиста.

С победата си Сабаленка сбъдва детската си мечта да стане шампионка от Големия шлем. Тя е 58-мата тенисистка, спечелила титла от шампионата от началото на Open ерата, като опонентката ѝ на финала - Елена Рибакина, се присъедини към този списък едва преди няколко месеца след победа на Уимбълдън.

Съществува обаче и друг доста любопитен факт - тенисистките, родени след септември 1988, печелили титла от Големия шлем, вече са 16.

Рибакина започна мача по възможно най-добрия за нея начин и проби за 2-1. Световната №25 пое контрол над бързите разигравания от основната линия, като остави впечатление, че опонентката ѝ изглежда малко по-бавна в точките.

Въпреки че Сабаленка върна брейка и стигна до 4-4, тя не успя да остане стабилна в подаванията си. Така Рибакина спечели следващите два гейма и затвори първия сет - 6-4. За Арина това беше първи загубен сет през 2023 година.

След почивката ролите обаче се размениха. Тенисистката от Беларус проби за 3-1 и затвърди, а до края на сета караше Рибакина да трябва доста да се бори за подаванията си.

В деветия гейм Сабаленка сервираше за изравняване на сетовете и се справи - 6-3. Така за първи път от началото на седмицата - и при мъжете, и при жените, се стигна до решителен сет. В него Сабаленка проби първа в седмия гейм и затвърди за 5-3. При резултат 5-4 тя сервираше за титлата и изпусна три шампионски точки, но в крайна сметка издържа на напрежението - 6-4.

След като получи трофея, победителката сподели: "Поздравявам моята съперничка, защото тя е великолепна тенисистка. Аз също се надявам да играем на още много финали, дано все да са в Шлема. Вършиш страхотна работа. Искам да благодаря и на всички - от плетачите на ракети до зрителите, за нереалния турнир. На моя отбор - знам какво ви причиних през последната година. Благодаря, че останахте до мен и в най-трудните моменти".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024