Няколко дни след като кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов сезира прокуратурата заради продължаващото строителство на небостъргача „Златен век“, компанията строител „Артекс“ изпрати петиция в своя защита до Европейската комисия.

От „Артекс“ настояват, че трябва да достроят 34-етажната сграда. Те твърдят, че петицията им е подписана от 633 души за един ден, но не предоставят приложен списък заради „защита на личните данни“.

Изпратили са подписката още до президента Румен Радев, Министерски съвет, МРРБ, Дирекцията за национален строителен контрол, Столичната община и дипломатическите представителства на десетки държави в България.

От „Артекс“ искат решението на българския съд за продължаване на строежа „да бъде уважено“ и институциите да се отнесат отговорно към компаниите, „които развиват бизнес и осигуряват работни места в България“.

Строителството на „Златен век“ беше спряно през април 2019 г. по настояване на премиера Бойко Борисов, малко след аферата "Апартаментгейт", в която водещи фигури от ГЕРБ се оказаха собственици на нови луксозни жилища от фирмата "Артекс" на цени, близки до данъчната оценка. Заради скандала Цветан Цветанов се раздели с ГЕРБ, Цецка Цачева напусна позицията на правосъден министър, имаше и оставки на зам.-министри.

Фокусирането на вниманието върху проекта в кв. "Лозенец" беше в две посоки - заради съмненията около валидността на удължаваното разрешително за строежа от 2007 г. и заради промените в устройствения план на София, според който в района не може да се строят нови сгради с височина над 20 метра.

Строежът беше подновен през май тази година, когато Върховният административен съд окончателно даде „зелена светлина“. ВАС остави в сила последното решение от ноември 2020 г. на втора инстанция, според която заповедта на ДНСК за спиране на дейностите по сградата се отменя.

Преди няколко дни Константин Павлов сезира главния прокурор и каза, че заповедите на главния архитект на София за продължаване на строежа са невалидни, защото се отнасят до „несъществуващ акт“.

В петицията на „Артекс“ пише, че срокът за строителството на „Златен век“ трябва да бъде удължен със същия период, през който е действала забраната за работа по небостъргача – тоест около 9 месеца. Настоящият срок изтича на 19 ноември 2022 г.

От „Артекс“ възразяват и срещу изказване на заместник-министъра на регионалното развитие архитект Иван Шишков, че по устройствен план сградата трябва да бъде с няколко етажа по-ниска спрямо предвиденото към момента.

"Уверяваме Ви, че сме готови да предприемем всички допустими от закона действия за защита на нашите законни права и интереси, включително ефективни протестни действия пред отговорните институции", пише в документа.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос