Няколко дни след като кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов сезира прокуратурата заради продължаващото строителство на небостъргача „Златен век“, компанията строител „Артекс“ изпрати петиция в своя защита до Европейската комисия.

От „Артекс“ настояват, че трябва да достроят 34-етажната сграда. Те твърдят, че петицията им е подписана от 633 души за един ден, но не предоставят приложен списък заради „защита на личните данни“.

Изпратили са подписката още до президента Румен Радев, Министерски съвет, МРРБ, Дирекцията за национален строителен контрол, Столичната община и дипломатическите представителства на десетки държави в България.

От „Артекс“ искат решението на българския съд за продължаване на строежа „да бъде уважено“ и институциите да се отнесат отговорно към компаниите, „които развиват бизнес и осигуряват работни места в България“.

Строителството на „Златен век“ беше спряно през април 2019 г. по настояване на премиера Бойко Борисов, малко след аферата "Апартаментгейт", в която водещи фигури от ГЕРБ се оказаха собственици на нови луксозни жилища от фирмата "Артекс" на цени, близки до данъчната оценка. Заради скандала Цветан Цветанов се раздели с ГЕРБ, Цецка Цачева напусна позицията на правосъден министър, имаше и оставки на зам.-министри.

Фокусирането на вниманието върху проекта в кв. "Лозенец" беше в две посоки - заради съмненията около валидността на удължаваното разрешително за строежа от 2007 г. и заради промените в устройствения план на София, според който в района не може да се строят нови сгради с височина над 20 метра. 

Строежът беше подновен през май тази година, когато Върховният административен съд окончателно даде „зелена светлина“. ВАС остави в сила последното решение от ноември 2020 г. на втора инстанция, според която заповедта на ДНСК за спиране на дейностите по сградата се отменя.

Преди няколко дни Константин Павлов сезира главния прокурор и каза, че заповедите на главния архитект на София за продължаване на строежа са невалидни, защото се отнасят до „несъществуващ акт“.

В петицията на „Артекс“ пише, че срокът за строителството на „Златен век“ трябва да бъде удължен със същия период, през който е действала забраната за работа по небостъргача – тоест около 9 месеца. Настоящият срок изтича на 19 ноември 2022 г.

От „Артекс“ възразяват и срещу изказване на заместник-министъра на регионалното развитие архитект Иван Шишков, че по устройствен план сградата трябва да бъде с няколко етажа по-ниска спрямо предвиденото към момента. 

"Уверяваме Ви, че сме готови да предприемем всички допустими от закона действия за защита на нашите законни права и интереси, включително ефективни протестни действия пред отговорните институции", пише в документа.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"