Аржентина избра "анархо-капиталиста" Хавиер Милей за президент Снимка: © Getty Images

Аржентина има нов президент и това е популистът Хавиер Милей - 53-годишният бивш университетски преподавател, самоопределящ се като анархо-капиталист, сравняван от мнозина с образа на Доналд Тръмп - и подкрепян от "оригинала".

Милей получи 56% от гласовете на аржентинците спрямо 44% за съперника му - досеашния министър на икономиката Серхио Маса, който призна загубата си.

  • Това е най-голямата разлика в полза на победителя на президентски избори в Аржентина от възстановяването на демокрацията през 1983 г.

Милей планира да затвори централната банка, да въведе щатския долар на мястото на силно обезцененото аржентинско песо и да съкрати рязко бюджетните разходи, за да прекрати сериозната криза в страната.

  • Аржентина се бори с едно от най-високите нива на инфлация в целия свят.
  • Тя е втората по големина икономика в Южна Америка след Бразилия, а изборът на Милей се наблюдаваше с притеснения от страна на инвеститорите.

Програмата му стъпваше и на крайна консервативна социална политика, като забрана на абортите, спиране на сексуалното образование в училищата и в същото време - освобождаване на регулациите за притежание на огнестрелно оръжие.

До лятото на 2023 г. той се смяташе за аутсайдер в изборите, но популярността му сред избирателите - особено сред младите хора - изненадващо го изстреля до първо място на предварителните избори през август.

Бившият американски президент Тръмп изпрати поздравления до Милей през социалната си мрежа Truth Social. Той обяви, че е "много горд" с победата на съмишленика си в Аржентина.

Същото направи и бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който нарече победата на Милей "искряща надежда за Южна Америка".

Социалистът-президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва пожела на Милей късмет и успех, като коментира, че е важно демократичните правила да се спазват.

Либертарианецът с TikTok, кожено яке и бакенбарди: Странният фаворит за президент на Аржентина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024