Либертарианецът с TikTok, кожено яке и бакенбарди: Странният фаворит за президент на Аржентина Снимка: © Getty Images

Гъсти бакенбарди, разрошена коса, черно кожено яке - запознайте се с Хавиер Милей, човекът, който обещава да "взриви" статуквото в Аржентина.

Милей е на 52 години и се позиционира като крайно-десен популист. Възползва се от масовото недоволство на местните хора спрямо традиционната политическа система, която не успява да се справи с вечната икономическа криза в страната.

Почитател на Доналд Тръмп и преподавател по икономика с либертариански възгледи, Милей предлага закриване на Централната банка на Аржентина, смяна на песото с щатски долар, постепенна приватизация на здравната система и затваряне на няколко министерства с цел ограничаване на държавната бюрокрация.

Освен всичко друго - Милей смята, че продажбата на човешки органи трябва да се легализира и да се регулира от "пазара", а климатичните промени са "социалистическа лъжа".

Той иска да улесни притежанието на огнестрелни оръжия, твърди, че сексуалното образование в училищата било заговор за унищожаване на семействата и възнамерява да отмени закона от 2020 г., който позволи на жените в Аржентина да правят аборти.

Клиповете му в TikTok завършват с един и същи крясък: "Да живее свободата, мамка му!"

В неделя, 13 август, той изненадващо спечели най-голям брой гласове в предварителните президентски избори, които аржентинците организират по своята система.

  • Гласуването e задължително се провежда с цел да елиминира по-непопулярните кандидати във всяка партия и да окрупни вота за предпочитаните претенденти преди реалните избори на 22 октомври.
  • Човекът, който получи най-много гласове в съответната партийна листа, печели официалната номинация на съответната партия, ако тя е събрала над 1,5% подкрепа от всички избиратели.

Милей, който е единственият кандидат за президент от своята партия "Свободата напредва", взема около 30% от гласовете на хората на предварителните избори при почти пълното преброяване на изборните секции.

Най-голямата опозиционна коалиция "Обединени за промяна" получава около 28%, като избирa бившия вътрешен министър Патрисия Булрич (67 г.) за свой кандидат пред кмета на Буенос Айрес Хорасио Родригес Ларета.

Управляващата в момента коалиция "Съюз за отечеството" печели 27% със своя кандидат Серхио Маса (51 г.), действащ министър на икономиката.

Президентът на Аржентина, чийто мандат изтича - Алберто Фернандес - е крайно непопулярен и не води кампания за преизбиране. Под неговото управление и без това високата годишна инфлация достигна до 115%, бедността засяга около 40% от населението, а националната валута се обезценява стремглаво. В момента 1 щатски долар се търгува за 287 аржентински песо.

Гневът на хората срещу "системата" не е случаен - но Милей успява да го канализира. Изследванията на общественото мнение в страната показват, че над 40% от аржентинците на възраст от 16 до 30 години му симпатизират.

Това е двойно по-голям дял от подкрепата за следващия кандидат-президент.

Младите хора представляват над 1/3 от избирателите в Аржентина, където и 16-годишните имат право на глас, а всички граждани между 18 и 70 г. са длъжни да гласуват.

Естетиката на Милей им допада. В младежките си години той е опитвал кариера във футбола, бил е и музикант в група за кавъри на "Ролинг Стоунс". Митингите му често се организират на фона на рок музика.

Хавиер Милей привлича и значително по-висока подкрепа сред мъжете на фона на радикалните си антифеминистки заявки за социална промяна. Кампанията му отчита най-добри резултати в най-бедните квартали на столицата на Аржентина - сред работническата класа с традиционни пристрастия към идеологията на покойния бивш диктатор Хуан Перон.

Милей се превръща в изразител на гнева и разочарованията на по-младото поколение, което смята, че партийните групи не го представляват.

Той е и единственият политик, който "пробива" в комуникационни канали като TikTok - Милей има над 1,3 млн. последователи в платформата, което е повече от всички останали кандидати, взети заедно.

Не е ясно дали той ще успее да задържи изненадващата си преднина до октомври - в последните седмици той е атакуван от консервативните медии заради скандал с предполагаеми схеми за "купуване" на кандидатски места в партийните листи.

Номинацията на Патрисия Булрич в дясното политическо пространство също може да отклони част от потенциалните му избиратели.

Въпреки това наблюдателите на аржентинската политика го смятат за "феномен". A финансовите пазари се готвят за поредна драма в непрекъснатата криза в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024