Асен Балтов: Британският вариант на SARS-Cov2 вече е в България

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви, че лабораторията на болницата има данни за поне 4 пациенти, заразени с британския вариант на SARS-Cov2. Става дума за хора, които са пребивавали във Великобритания и са се завърнали, преди да се тестват за коронавирусна инфекция в България.

"Нашата PCR лаборатория диагностицира по 3 гена, като един от тях е S-генът на шипа на коронавируса. Британският вариант е с модификация именно на този ген. Няколко пъти засичаме другите два гена от пробите, но не виждаме S-гена. Почти няма ден без пациент, на който се открива липса на S-ген при детекцията в PCR лаборатория. Макар още да нямаме официални резултати от Националната референтна лаборатория, смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще продължи да набира скорост", каза проф. Балтов на брифинга на НОЩ, като призова за много внимателен подход при разхлабването на мерките за безопасност.

Доц. Ангел Кунчев обяви, че ситуацията с Covid-19 е "чудесна" на фона на кризата, в която се намираше здравната система в края на 2020 г., но предупреди, че "ако предприемем крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от новия щам".

"На сравнително оптимистичния фон на България това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично", каза Кунчев. "Изключително притеснени са колегите в Европа от ситуацията във Великобритания, Ирландия и донякъде Нидерландия. В рамките на 4 седмици във Великобритания вирусът успя да достигне дял над 75% от всички диагностицирани с Covid-19. В Ирландия практически всички положителни проби вече излизат с новия вариант. Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Концентрацията в носоглътката е между 10 и 100 пъти по-голяма. Заради това и заразността е по-голяма".

Кунчев даде за пример следните данни: ако в момента 10 инфектирани души в България заразяват други 5-6 пациенти, то във Великобритания 10 инфектирани заразяват 27 души.

Ген. Мутафчийски каза още, че смъртността при евентуални изпускане на този вариант на SARS-Cov2 от контрол ще се увеличи "няколко пъти" заради това, че ресурсът в лечебните заведения ще се изчерпа много бързо.

Премиерът Бойко Борисов, който също се появи на брифинга на щаба, обяви, че освобождаване на мерките след 31 януари ще има за учениците, но не се ангажира с разхлабване на ограниченията за затворените бизнеси.

"Новият щам се пренася изключително бързо. Затова въпреки месеците локдаун в тези страни продължава да се качва броят на заразените и починалите. Дали сме си 31 януари като дата. Компромисът, който можем да направим със здравето, е единствено образованието. С докторите намираме общ език, че по определен ред учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се "въртят" и на присъствено обучение. Дължим го на това поколение, което месеци наред не ходи на училище. Ресторанти и нощни заведения - от близо 30 000 в бранша 6300 са подали заявления за подпомагане. Защо, оставям на вас да прецените. Рискът е огромен при този нов щам", каза той.

Борисов обяви, че се обмисля финансово стимулиране на екипите от лични лекари и сестри с по 10 лева на ваксинация, за да се ускори процесът на имунизирането на населението ("Ще спорим дали за 2 убождания ще плащаме по 10 лв. или за една ваксина ще се отпускат").


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024