Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви, че лабораторията на болницата има данни за поне 4 пациенти, заразени с британския вариант на SARS-Cov2. Става дума за хора, които са пребивавали във Великобритания и са се завърнали, преди да се тестват за коронавирусна инфекция в България.

"Нашата PCR лаборатория диагностицира по 3 гена, като един от тях е S-генът на шипа на коронавируса. Британският вариант е с модификация именно на този ген. Няколко пъти засичаме другите два гена от пробите, но не виждаме S-гена. Почти няма ден без пациент, на който се открива липса на S-ген при детекцията в PCR лаборатория. Макар още да нямаме официални резултати от Националната референтна лаборатория, смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще продължи да набира скорост", каза проф. Балтов на брифинга на НОЩ, като призова за много внимателен подход при разхлабването на мерките за безопасност.

Доц. Ангел Кунчев обяви, че ситуацията с Covid-19 е "чудесна" на фона на кризата, в която се намираше здравната система в края на 2020 г., но предупреди, че "ако предприемем крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от новия щам".

"На сравнително оптимистичния фон на България това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично", каза Кунчев. "Изключително притеснени са колегите в Европа от ситуацията във Великобритания, Ирландия и донякъде Нидерландия. В рамките на 4 седмици във Великобритания вирусът успя да достигне дял над 75% от всички диагностицирани с Covid-19. В Ирландия практически всички положителни проби вече излизат с новия вариант. Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Концентрацията в носоглътката е между 10 и 100 пъти по-голяма. Заради това и заразността е по-голяма".

Кунчев даде за пример следните данни: ако в момента 10 инфектирани души в България заразяват други 5-6 пациенти, то във Великобритания 10 инфектирани заразяват 27 души.

Ген. Мутафчийски каза още, че смъртността при евентуални изпускане на този вариант на SARS-Cov2 от контрол ще се увеличи "няколко пъти" заради това, че ресурсът в лечебните заведения ще се изчерпа много бързо.

Премиерът Бойко Борисов, който също се появи на брифинга на щаба, обяви, че освобождаване на мерките след 31 януари ще има за учениците, но не се ангажира с разхлабване на ограниченията за затворените бизнеси.

"Новият щам се пренася изключително бързо. Затова въпреки месеците локдаун в тези страни продължава да се качва броят на заразените и починалите. Дали сме си 31 януари като дата. Компромисът, който можем да направим със здравето, е единствено образованието. С докторите намираме общ език, че по определен ред учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се "въртят" и на присъствено обучение. Дължим го на това поколение, което месеци наред не ходи на училище. Ресторанти и нощни заведения - от близо 30 000 в бранша 6300 са подали заявления за подпомагане. Защо, оставям на вас да прецените. Рискът е огромен при този нов щам", каза той.

Борисов обяви, че се обмисля финансово стимулиране на екипите от лични лекари и сестри с по 10 лева на ваксинация, за да се ускори процесът на имунизирането на населението ("Ще спорим дали за 2 убождания ще плащаме по 10 лв. или за една ваксина ще се отпускат").


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени