Асен Василев: Ако една стотинка бяхме взели незаконно, вече щяхме да сме арестувани Снимка: © Screenshot

Промените в Конституцията, които направи 49-то Народно събрание работят и не позволяват еднолична служебна власт, а парламентът продължава да контролира действията на правителството. Това коментира по bTV бившият финансов министър и кандидат за депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев.

Той припомни, че служебният кабинет на Гълъб Донев подписа договор с турската „Боташ“.

„По този договор плащаме един милион на ден, без значение дали ползваме турската инфраструктура, а ние не я ползваме. Този договор струва 10 пъти повече на ден, отколкото безплатните лекарства за сърдечно-съдови заболявания, които гласувахме“, подчерта Асен Василев.

„Вместо този милион да го давахме за лудо, можехме да имаме десет повече безплатни лекарства, “ допълни той.

По думите му промените в Конституцията не позволяват еднолична власт в България.

"Промените дават право на президента да избере от 10 човека министър-председател. След това, този този министър-председател да му предложи министри, трябва и двамата да са съгласни, а не един,“ каза Василев и припомни, че въпреки твърденията на Румен Радев, че подписва, каквото му се предложи от служебния премиер за състав на кабинета, това не е вярно и отказът на Радев да назначи Даниел Митов за външен министър, го е доказал.

Според него дистанцията, която социолозите определят между ГЕРБ и ПП-ДБ се дължи на това, че формацията се е „оцапала“ от това, че е позволила на ГЕРБ да подкрепи кабинета „Денков“.

По думите му са били наясно, че ще търпят щети от решението, но то е било правилно към онзи момент.

В противен случай щяхме да отидем на шести избори с посока Москва – без сменена Конституция, където президентът може да си назначи секретарка за премиер,“ каза Василев и обясни, че промените в основния закон, които 49-то Народно събрание гласува, са позволили да няма еднолична власт.

От думите му стана ясно, че не вижда път към ГЕРБ и ДПС след изборите.

„Ако искахме партийни квоти щяхме да сме още на власт, но ние искахме честни конкурси, дори ако погледнете какво сме записали по Плана за възстановяване и устойчивост - това са условията,“ каза още Василев.

Според него цялата „дълбока държава“ в момента е впрегната срещу ПП-ДБ и „ако бяхме взели една стотинка незаконно, вече щяха да са ни арестували“.

„С цялата тяхна прокуратура, съд и подслушвания – ако една стъпка бяхме направили накриво, те нямаше да ни цапат по вестници и тв, щяха да ни арестуват,“ така бившият финансов министър коментира скандалите около арестуваната директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, както и записите от предходната предизборна кампания, разпространени от afera.

„Записът е фалшификат, затова е ниско и качеството, за да монтират каквото си искат и да пуснат един транскрипт,“ каза Василев и допълни, че ако са взели дори една стотинка незаконно, досега щели да са в ареста „защото цялата дълбока държава е срещу нас“.

Василев подчерта, че към момента няма повдигнато обвинение в контрабанда срещу арестуваната директорка на агенция „Митници“ Петя Банкова.

Обвинението срещу нея е, че е повишила няколко човека без да ги пита,“ каза Василев и допълни, че обвинението за организиране престъпна група е само срещу двама души, без участие на митничари. Дори не е издадена заповед за международно издирване на сочения за крупен контрабандист Паскал, каза още Василев.

Василев припомни, че последните три бюджета са правени от екип под негово ръководство, като целта е била да се премине към европейски икономически модел и по-бързо страната да догони средните доходи в Европа.

Служебният кабинет се опита да ни върне към постната пица, пробваха частна болница и после видяха, че видяха има 100 млн. лв. за държавна, искаха да вдигнат пенсиите с 10%, а не с 11%,“ припомни Василев.

Василев и нарече „лъжа“ твърденията, че парите за по-високи заплати на медиците ги няма.

„Парите за лекарите не стигат до тях, защото от заплати не може да се краде,“ заяви бившият министър на финансите Асен Василев.

За увеличение на заплатите са осигурени 942 млн. лева допълнително за болниците, специално за заплати, и на 1 юни трябваше да започнат да глобяват директорите, ако не са достигнали 1500 лева за медицинска сестра, 2000 лева за лекар,“ каза Василев и нарече „лъжа“ твърденията, че парите ги няма.

„От заплати не могат да крадат, а когато стигнат до болниците тези пари, те могат да се ползват за поръчки, откъдето могат да крадат,“ каза още бившият финансов министър и кандидат за депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По думите му, ако хората, които искат европейско развитие на страната, а не стабилна бедност, излязат да гласуват и активността е подобна на тази в Германия или Гърция, те "няма да са мнозинство на маса, а ще има мнозинство за промяна и в парламента".

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Израел отново атакува Бейрут. Съдбата на Саид Насрала е все още неясна

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024
Спорт

Д-р Смакки - треньорът, който лекува с вдъхновение (и горене на много калории)

За връзката между депресията, спортът и доброто психично здраве, разказва д-р Смаки, давайки своя личен пример за това как спорта се превръща в страст и спасение.

09:02 - 28.09.2024