Снимка: © bTV

Кабинетът планира акцизът върху електроенергията на голяма част от типовете производства, както и този върху газа, метана и пропан-бутана, да отпадне. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в интервю за БНР.

Мерките ще бъдат включени в пакет от антикризисни мерки, който ще бъде обявен в понеделник. Василев припомни, че акциз върху битовия ток вече няма, а този върху електроенергията за обществения транспорт също ще бъде премахнат.

"Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега", каза той.

Вицепремиерът прогнозира, че инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги.

Министърът на финансите обясни, че държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергия. Това ще е докато не се намери вариант за промени, които да бъдат договорени между работодателите, Министерството на енергетиката и енергийна комисия.

"Цените на енергоносителите в света се качиха драматично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие, че цената на петрола се е вдигнала двойно", обясни Василев.

Той коментира и протеста на превозвачите и техните искания по повод въвеждането на тол такса и за второстепенните пътища.

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране, извън което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи", коментира Василев.

Междувременно депутатът от БСП Петър Кънев каза пред БНР, че се планира повишение на акциза върху цигарите. Той съобщи и част от договорените мерки - премахването на акциза за пропан-бутан, метан за колите, както и намаляването на ДДС за някои от горивата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор