Асен Василев: Акцизът върху тока, метана и пропан-бутана ще отпадне Снимка: © bTV

Кабинетът планира акцизът върху електроенергията на голяма част от типовете производства, както и този върху газа, метана и пропан-бутана, да отпадне. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в интервю за БНР.

Мерките ще бъдат включени в пакет от антикризисни мерки, който ще бъде обявен в понеделник. Василев припомни, че акциз върху битовия ток вече няма, а този върху електроенергията за обществения транспорт също ще бъде премахнат.

"Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега", каза той.

Вицепремиерът прогнозира, че инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги.

Министърът на финансите обясни, че държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергия. Това ще е докато не се намери вариант за промени, които да бъдат договорени между работодателите, Министерството на енергетиката и енергийна комисия.

"Цените на енергоносителите в света се качиха драматично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие, че цената на петрола се е вдигнала двойно", обясни Василев.

Той коментира и протеста на превозвачите и техните искания по повод въвеждането на тол такса и за второстепенните пътища.

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране, извън което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи", коментира Василев.

Междувременно депутатът от БСП Петър Кънев каза пред БНР, че се планира повишение на акциза върху цигарите. Той съобщи и част от договорените мерки - премахването на акциза за пропан-бутан, метан за колите, както и намаляването на ДДС за някои от горивата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023