Асен Василев: Докато Борисов и Пеевски управляват ГЕРБ и ДПС, ние няма да влизаме в коалиции с тях

„Докато Борисов и Пеевски управляват ГЕРБ и ДПС, ние няма да влизаме в коалиции с тези партии. Няма да работим заедно, защото имаме коренно различна представа за това как държавата трябва да се развива в бъдеще. Виждате, че се опитват да ни върнат към модела на „постната пица“. През последните три години доказахме, че българските доходи могат да достигат европейските три пъти по-бързо. Ако запазим това темпо, след 10 години ще имаме средноевропейски доходи.“ Това заяви съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Асен Василев в Пловдив днес, 27 май.

Той отбеляза, че когато парите от данъците достигнат до всички хора, общини, фирми, и българската икономика се развива, нивата на БВП към дълга спадат, и допълни: “Старият модел, който ни докара до неравенството - 1 млн. души да са под прага на бедността, като Камерун и Централно-африканската република, с бухалките към фирмите, с „постната пица“ за българския народ, ние няма да го допуснем.

Другият съпредседател на ПП Кирил Петков отбеляза, че ако българите днес бъдат попитани дали харесват съдебната система, дали чувстват, че има справедливост, 80% ще отговорят с „Не“. - “Няма как да направим България средноевропейска и богата държава, без тези институции да заработят.

Ето защо в нашата програма отбелязваме, че назначенията и в съдебната власт, и в прокуратурата, и в регулаторите трябва да стават с честни конкурси. За да се случи това, Пеевски и Борисов, трябва да загубят властта си в момента. Затова потвърждавам, че няма как да работим с Пеевски и Борисов, защото те няма да са готови да разделят с тази власт. А без промяна в тези институции, няма как да имаме просперираща държава“, обясни Петков.

Доскорошният премиер Николай Денков заяви, че заради намесата на Пеевски и Борисов в секторите здравеопазване и образование, прогресът там е бавен.

През последните години имаше голямо внимание към образованието и здравеопазването - всяка година увеличение на заплащането с по 10-15%, но качеството не се вдигна, категоричен е акад. Николай Денков.

„Когато анализирахме новите мерки, които предлагаме, виждаме че пак няма да има промяна, защото образователната и здравната система е политизирана точно по модела на ГЕРБ и ДПС. Директори на болници, на училища, учители, всеки знае, че в тази система политическите назначения преобладават.

По същия начин, като предложим нещо полезно за гражданите, например, безплатно висше образование, то се блокира, само защото идва от нас. Ще предложим мерки, но докато политическите страсти, определят какво ще се случва в секторите образование и здравеопазване, няма как да успеем. Затова докато Борисов и Пеевски определят какво да се случва в тези области, няма как да успеем“, каза Денков.


Купуването и продаването на гласове е престъплене.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024