Асен Василев е предложението за премиер на "Продължаваме промяната" Снимка: © Screenshot

Кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ ще бъде Асен Василев. Това стана ясно от изявление на министър-председателя в оставка Кирил Петков.

Той определи Василев като "човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор".

Петков посочи, че няма да допусне няколко неща: „България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат и чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд".

„Няма да допуснем, защото не ни е страх“, зяви Петков.

Премиерът в оставка посочи, че имат различия с БСП по международните въпроси, а с част от депутатите от ИТН имат и лични различия, но "нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България".

"Ние всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред. Всички, освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички, освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили на листата "Магнитски". Всички, освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат СМС-и, за да контролират своите депутати. Всички, освен тези, които се влияят от чужди държави така, че дори техните прякори са имена на чужди валути", декларира Петков в изявлението си.

По думите му "всички други" трябва да се обединят около определени задачи, които да бъдат изпълнени в следващите 6 месеца. Те включват: механизъм за разследване на главения прокурор от независим съдия, да се сменят всички регулатори с изтекъл мандат, да се промени Законът за обществените поръчки, да се приемат 22 законопроекта за Плана за Възстановяване, както и да се довърши стратегическият план за българското земеделие и енергийната диверсификация.

Сред бъдещите задачи е и създаването на Държавна агенция по горите, която да включва и Агенцията по горите и предприятията, които в момента управляват горските фондове, посочи още Петков.

Очаква се в 17 часа в петък Асен Василев и "Продължаваме промяната" да получат от президента Румен Радев мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Партията ще има една седмица да реализира мандата или да го върне неизпълнен на държавния глава.

Асен Василев е съучредител и съпредседател на ПП. До момента той е вицепремиер и министър на финансите. Той беше и финансов министър и в първото служебното правителство на премиер Стефан Янев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024