Снимка: © Getty Images

"В понеделник или вторник ще финализираме решението дали ще отидем на избори с "Демократична България", или сами" - това обяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме проямната" Асен Василев.

Крайният срок за регистрация за участие на изборите е 17 август, така че решението трябва да бъде взето най-късно тогава.

"Миналата седмица се срещнахме. Погледнахме социологията. Тя показва спад, ако се явим като коалиция. В момента изчакваме още една социология, поръчана от нас - малко по-широка, с периферия и по-задълбочено направена. След това ще имаме пак разговори - в понеделник или вторник идната седмица - и ще вземем окончателно решение," добави още бившият вицепремиер и министър на финансите.

Василев разясни и какви са причините от "Продължаваме промяната" да подхождат внимателно към предложението за коалиция:

"Няколко неща. Ние не сме дясна партия, а центристка, що се отнася до това как се разходват средставата на страната. От дясната част на спектъра сме взели това, че не искаме да се пипат данъчните ставки, искаме да се запази плоският данък и като цяло през инициатива на частния сектор да се случват нещата в страната. От лявата част обаче сме взели една доста широка социална програма. Пенсиите за последните 12 месеца се увеличиха със 167 лева, докато за последните 12 години бяха нараснали със 164."

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" посочи и разликите в политиките с БСП: "Те искат да се вдигнат данъците, искат да се мине към прогресивен данък. Имат доста по-агресивна социална програма, която трябва да бъде финансирана през по-агресивно облагане на гражданите и фирмите. Ние сме против това - искаме да запазим текущото облагане и в рамките на това, което направим като възпиране на течове и т.н. да се инвестира в социална програма."

По всичко изглежда, че до предизборна коалиция няма да се осъществи, но Василев поясни, че официалното "не" ще бъде казано, когато е взето финалното решение:

"Когато вземем решението, в същия ден ще го кажем. Има надежда за коалиция дотолкова, доколкото в предишния парламент в опита за съставяне на правителство не ни достигнаха само 4 гласа. Тоест всеки глас и мандат е изключително важен. От една страна има една теория, която поддържат редица политолози и социолози - че това ще създаде един голям политически субект, ще се създаде вълна и хората ще предпочетат победителя. От другата страна има наши гласоподаватели, които не харесват "Демократична България", и обратното. По редица причини, най-разнообразни. Въпросът е дали ще вземем повече депутати заедно или поотделно."

Бившият финансов министър каза още, че целта на тези избори не е "Продължаваме промяната" да вземе най-много гласове. "Нашата цел е да може да се сформира мнозинство от 121 депутата, което ясно да заяви, че няма да работи с господин Борисов, че ще спре всички кражби и няма да има троянски кон. Въпросът е как тази цел може най-добре да се постигне."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.