Асен Василев: Моментът за актуализация на Бюджет 2021 беше изпуснат Снимка: © bTV

Служебният министър на финансите Асен Василев упрекна предшествениците си за това, че не внесоха проект за актуализация на Бюджет 2021, докато 45 Народно събрание още работеше.

Василев посочи, че пари за социално-икономическите мерки като помощтта "60:40" и допълнителните плащания за всички пенсионери са разчетени само до края на първото тримесечие на годината, а кабинетът "Борисов 3" е преструктурирал други разходи, вместо да направи промяна в държавния бюджет, за да ги удължи до края на май.

"Оттук нататък ще трябва да да се търси в състоянието на текущия бюджет дали и как тези мерки могат да бъдат продължени", каза Василев при приемането на властта в Министерството на финансите.

Предшественикът му Кирил Ананиев обяви, че не вижда причини "на този етап" за актуализация на бюджета, защото е "създаден буфер, с който да поемаме някои от извънредните разходи". По думите му - не е било редно правителство в оставка да предлага промени по бюджета в последните седмици от мандата си.

"Cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo нямa пpaвo нa aĸтyaлизaция, нo тeзи двa мeceцa, cмятaм, чe бюджeтът e в cъcтoяниe дa пoддъpжa цeлия пyбличeн ceĸтop", каза той.

Асен Василев не изключи да се наложи съкращаване на част от разходите, които предходното правителство е заложило, ако събираемостта не се повиши в следващите месеци.

"Oщe пpeз мapт ce знaeшe, чe пaндeмиятa щe пpoдължи дo ceптeмвpи и дopи дo ĸpaя нa гoдинaтa. Toвa нe ca нoви пoлитиĸи, a пpизнaниe, чe ĸpизaтa щe e пo-дълбoĸa, oтĸoлĸoтo cмe oчaĸвaли", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024