Снимка: © bTV

Служебният министър на финансите Асен Василев упрекна предшествениците си за това, че не внесоха проект за актуализация на Бюджет 2021, докато 45 Народно събрание още работеше. 

Василев посочи, че пари за социално-икономическите мерки като помощтта "60:40" и допълнителните плащания за всички пенсионери са разчетени само до края на първото тримесечие на годината, а кабинетът "Борисов 3" е преструктурирал други разходи, вместо да направи промяна в държавния бюджет, за да ги удължи до края на май. 

"Оттук нататък ще трябва да да се търси в състоянието на текущия бюджет дали и как тези мерки могат да бъдат продължени", каза Василев при приемането на властта в Министерството на финансите. 

Предшественикът му Кирил Ананиев обяви, че не вижда причини "на този етап" за актуализация на бюджета, защото е "създаден буфер, с който да поемаме някои от извънредните разходи". По думите му - не е било редно правителство в оставка да предлага промени по бюджета в последните седмици от мандата си. 

"Cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo нямa пpaвo нa aĸтyaлизaция, нo тeзи двa мeceцa, cмятaм, чe бюджeтът e в cъcтoяниe дa пoддъpжa цeлия пyбличeн ceĸтop", каза той. 

Асен Василев не изключи да се наложи съкращаване на част от разходите, които предходното правителство е заложило, ако събираемостта не се повиши в следващите месеци. 

"Oщe пpeз мapт ce знaeшe, чe пaндeмиятa щe пpoдължи дo ceптeмвpи и дopи дo ĸpaя нa гoдинaтa. Toвa нe ca нoви пoлитиĸи, a пpизнaниe, чe ĸpизaтa щe e пo-дълбoĸa, oтĸoлĸoтo cмe oчaĸвaли", каза той. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина