Кандидатът на ПП за премиер Асен Василев отхвърли възможността за водене на преговори с ръководството на ИТН за подкрепа, като заяви, че няма намерения да разговаря лично със Слави Трифонов.

"С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фирми да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите, а не на чекмеджетата, кюлчетата и т.б.", каза Василев в "Панорама" по БНТ.

На въпроса дали Кирил Петков ще получи номинация за министър в евентуалния му бъдещ проектокабинет, Василев отказа да коментира: "Предварителна настройка имам, но да сглобяваме кабинет, преди да е ясно дали програмата има подкрепа, е прибързано".

Както председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски, така и съпредседателят на ДБ Христо Иванов заявиха принципна подкрепа за нов кабинет с мандат на ПП в рамките на 47 Народно събрание. Партията обаче тепърва ще търси допълнителни гласове, за да направи мнозинство.

На въпроса за влошените отношения с Румен Радев, Асен Василев отговори: "Президентът има конституционни правомощия, правителството има конституционни правомощия. Ако всяка от властите стои в рамките на своите конституционни правомощия, няма да има проблеми и напрежение".

Василев обясни решението за разписване на 6-месечна управленска програма като "урок от първия кабинет - трябва да се дадат много ясни срокове на важните задачи, по дни".

Той подкрепи решението за отстраняване на 70 руски дипломати като правилно и потвърди, че то е взето на база на информация, предоставена от службите за сигурност.

"Конфронтацията започна от Русия, тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че си бяхме платили. България не търси конфронтация. Няма как да казват, че ще стрелят с ракети срещу Лондон и вражеските държави. Ние трябва да си защитим интересите", каза Василев.

Той цитира исторически данни от Освобождението до 1944 г., когато България е имала дълги периоди без руско дипломатическо присъствие заради сериозни спорове между двете държави - включително заради руски бомбардировки срещу българското Черноморие през Първата световна война.

"Между 1878 и 1945 г. в почти половината време няма руски посолства. Не казвам, че това трябва да се случи. Българското правителство не търси това. Предложените 43 дипломата за Русия в България са два пъти повече, отколкото Русия има в Холандия и Румъния. Ние не сме отрязали дипломатическите отношения. Когато службите кажат ясно, че има дейност срещу българския национален интерес, трябва да има реакция", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин