Финансовият министър Асен Василев заяви твърда позиция, че България няма да плаща в рубли за руския природен газ, а икономиката продължава да работи без прекъсвания заради наличието на алтернативни маршрути за снабдяване. 

В интервю за новините на британския Sky News Василев обяви, че България може да бъде "част от решението" за енергийното снабдяване за Югоизточна Европа като цяло, защото газовата свързаност на страната позволява пренос на около 20-22 млрд. кубични метра газ на година от юг на север към Румъния и други европейски държави. 

"От февруари бяхме готови за този момент. Надявахме се, че той няма да се случи и че Русия ще спази договорите си, но той настъпи. Нямаме и не очакваме да имаме прекъсвания в снабдяването. Преди около месец поискахме обща европейска схема за покупки на газ, защото при LNG в такива количества има нужда от внимателно планиране и доставки в големи мащаби. България направи собствени резервации на LNG-терминалите, но освен 3 млрд. кубични метра можем да пренасяме газ,  към Румъния и останалата част от Европа или до Сърбия, Унгария и останалата част от Европа", каза той. 

България ще се обърне към международен арбитражен съд, за да поиска неустойки, заради нарушението на договора от руска страна. 

"Договорът казва, че плащаме в щатски долари по специална сметка на Газпромбанк. Всякакви промени по договора, които се предприемат едностранно - независимо колко любезно са поискани или колко любезно не са поискани - са промени по договора, с които отсрещната страна трябва да се съгласи. Ние не сме се съгласявали с тази промяна в договора, което означава, че сега Русия го нарушава", каза Асен Василев. 

Той допусна, че Полша и България няма да са единствените засегнати държави, а прекъсването на газа е станало първо при нас, защото сме сред трите страни, при които графикът на плащанията към "Газпром" е най-ранен. 

"Мисля, че и останалите страни, които следват точните условия по договора и не приемат едностранни промени по него, вероятно ще се изправят пред същата ситуация", каза той.

Василев отхвърли хипотезата, че прекъсването на енергийните доставки може да има нещо общо с износа на въоръжение за Украйна. "Турция също предоставя жизененоважно военно оборудване на Украйна и не съм чул да прекъсват техните газови доставки", коментира вицепремиерът. 

"В момента има голям фокус върху доставките на военна техника, но трябва да планираме и за следващата зима, когато ще има нужда от логистична подготовка - да гарантираме достатъчно снабдяване с храни за Украйна, да гарантираме, че Украйна ще може да получи достатъчни количества газ, за да отоплява домакинствата и да поддържа икономиката си, да гарантираме, че всички логистични коридори работят. Това са критично важни проблеми и ако чакаме до септември-октомври - ноември, ще бъде много късно", предупреди той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"