Асен Василев пред Sky News: България няма да плаща в рубли, икономиката работи и без руски газ

Финансовият министър Асен Василев заяви твърда позиция, че България няма да плаща в рубли за руския природен газ, а икономиката продължава да работи без прекъсвания заради наличието на алтернативни маршрути за снабдяване.

В интервю за новините на британския Sky News Василев обяви, че България може да бъде "част от решението" за енергийното снабдяване за Югоизточна Европа като цяло, защото газовата свързаност на страната позволява пренос на около 20-22 млрд. кубични метра газ на година от юг на север към Румъния и други европейски държави.

"От февруари бяхме готови за този момент. Надявахме се, че той няма да се случи и че Русия ще спази договорите си, но той настъпи. Нямаме и не очакваме да имаме прекъсвания в снабдяването. Преди около месец поискахме обща европейска схема за покупки на газ, защото при LNG в такива количества има нужда от внимателно планиране и доставки в големи мащаби. България направи собствени резервации на LNG-терминалите, но освен 3 млрд. кубични метра можем да пренасяме газ, към Румъния и останалата част от Европа или до Сърбия, Унгария и останалата част от Европа", каза той.

България ще се обърне към международен арбитражен съд, за да поиска неустойки, заради нарушението на договора от руска страна.

"Договорът казва, че плащаме в щатски долари по специална сметка на Газпромбанк. Всякакви промени по договора, които се предприемат едностранно - независимо колко любезно са поискани или колко любезно не са поискани - са промени по договора, с които отсрещната страна трябва да се съгласи. Ние не сме се съгласявали с тази промяна в договора, което означава, че сега Русия го нарушава", каза Асен Василев.

Той допусна, че Полша и България няма да са единствените засегнати държави, а прекъсването на газа е станало първо при нас, защото сме сред трите страни, при които графикът на плащанията към "Газпром" е най-ранен.

"Мисля, че и останалите страни, които следват точните условия по договора и не приемат едностранни промени по него, вероятно ще се изправят пред същата ситуация", каза той.

Василев отхвърли хипотезата, че прекъсването на енергийните доставки може да има нещо общо с износа на въоръжение за Украйна. "Турция също предоставя жизененоважно военно оборудване на Украйна и не съм чул да прекъсват техните газови доставки", коментира вицепремиерът.

"В момента има голям фокус върху доставките на военна техника, но трябва да планираме и за следващата зима, когато ще има нужда от логистична подготовка - да гарантираме достатъчно снабдяване с храни за Украйна, да гарантираме, че Украйна ще може да получи достатъчни количества газ, за да отоплява домакинствата и да поддържа икономиката си, да гарантираме, че всички логистични коридори работят. Това са критично важни проблеми и ако чакаме до септември-октомври - ноември, ще бъде много късно", предупреди той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024