Асен Василев пред Sky News: България няма да плаща в рубли, икономиката работи и без руски газ

Финансовият министър Асен Василев заяви твърда позиция, че България няма да плаща в рубли за руския природен газ, а икономиката продължава да работи без прекъсвания заради наличието на алтернативни маршрути за снабдяване.

В интервю за новините на британския Sky News Василев обяви, че България може да бъде "част от решението" за енергийното снабдяване за Югоизточна Европа като цяло, защото газовата свързаност на страната позволява пренос на около 20-22 млрд. кубични метра газ на година от юг на север към Румъния и други европейски държави.

"От февруари бяхме готови за този момент. Надявахме се, че той няма да се случи и че Русия ще спази договорите си, но той настъпи. Нямаме и не очакваме да имаме прекъсвания в снабдяването. Преди около месец поискахме обща европейска схема за покупки на газ, защото при LNG в такива количества има нужда от внимателно планиране и доставки в големи мащаби. България направи собствени резервации на LNG-терминалите, но освен 3 млрд. кубични метра можем да пренасяме газ, към Румъния и останалата част от Европа или до Сърбия, Унгария и останалата част от Европа", каза той.

България ще се обърне към международен арбитражен съд, за да поиска неустойки, заради нарушението на договора от руска страна.

"Договорът казва, че плащаме в щатски долари по специална сметка на Газпромбанк. Всякакви промени по договора, които се предприемат едностранно - независимо колко любезно са поискани или колко любезно не са поискани - са промени по договора, с които отсрещната страна трябва да се съгласи. Ние не сме се съгласявали с тази промяна в договора, което означава, че сега Русия го нарушава", каза Асен Василев.

Той допусна, че Полша и България няма да са единствените засегнати държави, а прекъсването на газа е станало първо при нас, защото сме сред трите страни, при които графикът на плащанията към "Газпром" е най-ранен.

"Мисля, че и останалите страни, които следват точните условия по договора и не приемат едностранни промени по него, вероятно ще се изправят пред същата ситуация", каза той.

Василев отхвърли хипотезата, че прекъсването на енергийните доставки може да има нещо общо с износа на въоръжение за Украйна. "Турция също предоставя жизененоважно военно оборудване на Украйна и не съм чул да прекъсват техните газови доставки", коментира вицепремиерът.

"В момента има голям фокус върху доставките на военна техника, но трябва да планираме и за следващата зима, когато ще има нужда от логистична подготовка - да гарантираме достатъчно снабдяване с храни за Украйна, да гарантираме, че Украйна ще може да получи достатъчни количества газ, за да отоплява домакинствата и да поддържа икономиката си, да гарантираме, че всички логистични коридори работят. Това са критично важни проблеми и ако чакаме до септември-октомври - ноември, ще бъде много късно", предупреди той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023