"Продължаваме промяната" няма да излъчи кандидат за премиер, докато БСП не завърши преговорите и не гарантира, че законопроектът за КПКОНПИ ще се приеме и Бойко Рашков ще бъде избран начело на комисията.

Това обяви Асен Василев след края на преговорите с ръководството на левицата.

"Въпрос на мандатоносителя е как ще се сглоби мнозинство, така че да бъде приет закона за КПКОНПИ и да бъде избран г-н Рашков за ръководител на тази комисия", каза той.

ПП не е обсъждала имена на евентуални кандидати за премиер - според Василев още не е дошъл моментът, в който този въпрос да се постави пред изпълнителния и националния съвет на проекта.

Финансовият министър в оставка нито потвърди, нито отрече готовността на ПП да приеме условията на БСП в програмата за управление да влязат теми като "възстановяване на отношенията с Русия и преговори с "Газпром".

"Ние и в момента имаме договор с "Газпром", който "Газпром" не изпълнява. Ако "Газпром" започне да изпълнява договора, това разбира се трябва да бъде обсъдено от състав на Министерски съвет. Отношенията с Руската федерация и към ден днешен не са прекъснати, има руско посолство в София и българско посолство в Москва", каза Асен Василев.

Лично той беше човекът, който още в началото на войната на Русия срещу Украйна заяви, че България няма да води преговори с "Газпром" за нов дългосрочен договор - настоящият изтича в края на 2022 г. Руската газова компания едностранно реши да спре подаването на природен газ за България в края на април, защото правителството отказа да изпълнява новото условие на "Газпром" и да плаща по схема в рубли.

В момента "Газпром" вече предупреждава останалите си клиенти в ЕС, че може да спре доставките заради "форсмажорни" обстоятелства - а именно санкциите срещу войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо