Служебният министър на финансите Асен Василев ще поиска прокуратурата да разследва бившите директори на Агенция "Пътна инфраструктура" заради сключването на договори, надвишаващи 4 пъти одобрения бюджет.

Договорите са подписвани между 2019 г. и април 2021 г., а "резултатът е ситуация, в която магистралите не могат да се завършат, а трябва или да се налеят още пари, или да се преговаря с фирмите".

Асен Василев посочва, че въпреки огромния заделен ресурс държавата не може да завърши нито една магистрала по качествен начин заради неадекватното управление на пътния сектор.

"Това не е липса на контрол, това е престъпление и е дълбоко неморално, както към изпълнителите на поръчките, така и към тези, които чакат обществен ресурс. Истината е че тази сметка трябва да я платим или да предоговаряме с някои от фирмите", казва той.

Василев нарича решенията на АПИ "наглост и безотговорност" на ниво, което може да се преодолее само с "правила и тежки наказания".

През 2019 г. за текущи ремонти са похарчени 416 млн. лв. Сумата е удвоена през 2020 г., а само за първите четири месеца на 2021 г. са поети допълнителни ангажименти от АПИ за 2,9 млрд. лв. Пари за всички договорени дейности няма. Част от тях, които още не са започнати, най-вероятно ще бъдат отменени. По други проекти обаче вече са изпълнени определени дейности, чиято обща стойност стига до над 300 млн. лв.

До този момент прокуратурата не се е сезирала по нито един от изнесените случаи на огромни авансови плащания в структури, подчинени на АПИ или Държавната консолидационна компания, които бяха изнесени от служебното правителство в последните седмици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.