Асен Василев: В тази ситуация няма как да има преговори с "Газпром"

Финансовият вицепремиер Асен Василев обяви, че България няма да води преговори с "Газпром" за нов договор за доставки в ситуацията, в която продължава войната в Украйна. Текущият договор изтича в края на 2022 г.

В интервю за Петър Волгин в БНР Василев посочи, че очаква до седмици да започнат разговори на европейско ниво за създаване на единен газов договор за целия ЕС.

"Ние очаквахме потенциално спиране на газовите доставки - дали заради санкции, дали едностранно от страна на Русия. Има алтернативи. Старите тръби на Трансбалканския поток, по които още от 70-те години Гърция и Турция получаваха газ само през нас. Те са достатъчни да захранят цяла Гърция и Турция към този момент. Там имаме капацитет общо около 20 млрд. кубически метра, който може да се ползва и в двете посоки. На нас ни трябват 3 млрд. куб.м. Говорили сме и с Гърция, и с Турция през терминалите за втечнен газ, както и да допълним азерския газ - това нещо да тръгне към България", каза Василев.

Той обясни, че цената няма да се различава драстично от тази на руските газови доставки, защото и сега те се остойностяват на 80% от европейските котировки.

"Това не е само българска, а общоевропейска стратегия. Следващата седмица-две ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС, така че да не се стига до ситуация, в която една държава се конкурира с друга. Когато има по-големи обеми, разбира се, може да се постигнат доста по-добри цени", каза Асен Василев.

Той посочи, че очаква до лятото на 2022 г. този механизъм да заработи, защото енергийни системи като тази на Гърция са много силно зависими от сигурните доставки на газ.

Асен Василев потвърди казаното от премиера Кирил Петков, че България няма да предоставя военна помощ на Украйна. На въпроса дали това е възможно да стане на по-късен етап той каза:

"Представете си, че има атака върху Полша и се активира 5-а клауза на НАТО. Представете си го само за момент. Това е ужасно нещо, нали така? Тогава има директен конфликт НАТО-Русия, а ние сме автоматично във война. Тогава вече помощи се предоставят на всички съюзници, както и ние най-вероятно ще получим. Надявам се да не се стигне никога до този сценарий, защото това е един много лош сценарий за света - не само за Европа и не само за България".

Попитан дали ако евентуално предложение за военни доставки в Украйна мине през Народното събрание, то би могло да мине с подкрепата на опозицията и без гласовете на БСП, Асен Василев коментира, че не очаква ГЕРБ да гласуват с мнозинството "по която и да е тема" след 24-часовото задържане на Бойко Борисов на 17 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023