Финансовият вицепремиер Асен Василев обяви, че България няма да води преговори с "Газпром" за нов договор за доставки в ситуацията, в която продължава войната в Украйна. Текущият договор изтича в края на 2022 г.

В интервю за Петър Волгин в БНР Василев посочи, че очаква до седмици да започнат разговори на европейско ниво за създаване на единен газов договор за целия ЕС.

"Ние очаквахме потенциално спиране на газовите доставки - дали заради санкции, дали едностранно от страна на Русия. Има алтернативи. Старите тръби на Трансбалканския поток, по които още от 70-те години Гърция и Турция получаваха газ само през нас. Те са достатъчни да захранят цяла Гърция и Турция към този момент. Там имаме капацитет общо около 20 млрд. кубически метра, който може да се ползва и в двете посоки. На нас ни трябват 3 млрд. куб.м. Говорили сме и с Гърция, и с Турция през терминалите за втечнен газ, както и да допълним азерския газ - това нещо да тръгне към България", каза Василев.

Той обясни, че цената няма да се различава драстично от тази на руските газови доставки, защото и сега те се остойностяват на 80% от европейските котировки.

"Това не е само българска, а общоевропейска стратегия. Следващата седмица-две ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС, така че да не се стига до ситуация, в която една държава се конкурира с друга. Когато има по-големи обеми, разбира се, може да се постигнат доста по-добри цени", каза Асен Василев.

Той посочи, че очаква до лятото на 2022 г. този механизъм да заработи, защото енергийни системи като тази на Гърция са много силно зависими от сигурните доставки на газ.

Асен Василев потвърди казаното от премиера Кирил Петков, че България няма да предоставя военна помощ на Украйна. На въпроса дали това е възможно да стане на по-късен етап той каза:

"Представете си, че има атака върху Полша и се активира 5-а клауза на НАТО. Представете си го само за момент. Това е ужасно нещо, нали така? Тогава има директен конфликт НАТО-Русия, а ние сме автоматично във война. Тогава вече помощи се предоставят на всички съюзници, както и ние най-вероятно ще получим. Надявам се да не се стигне никога до този сценарий, защото това е един много лош сценарий за света - не само за Европа и не само за България".

Попитан дали ако евентуално предложение за военни доставки в Украйна мине през Народното събрание, то би могло да мине с подкрепата на опозицията и без гласовете на БСП, Асен Василев коментира, че не очаква ГЕРБ да гласуват с мнозинството "по която и да е тема" след 24-часовото задържане на Бойко Борисов на 17 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

bTV и Нова ТВ: Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е контактувал с полицайка от Първо РПУ

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос