Асен Василев влезе в сблъсък с Пеевски и ДПС заради прилагането на "Магнитски" Снимка: © Булевард България

Министърът на финансите Асен Василев влезе в словесен сблъсък с ДПС и Делян Пеевски по темата за прилагането на закона „Магнитски“, по който депутатът от движението е обект на американски санкции заради данни за корупционни престъпления.

Вицепремиерът обяви от трибуната на Народното събрание в петък, че изготвя български закон, който да се прилага при външни санкции, заплашващи финансовата система и икономиката на страната. Василев уточни, че в него няма да попада само глобалният закон „Магнитски“, а ще важи и за други чуждестранни санкции.

Изявлението му дойде ден след като със свое решение, което не е окончателно, Върховният административен съд отмени действието на допълнителния български "черен списък“ по „Магнитски“, както и на предписанията до институциите за прилагането на санкциите. Списъкът беше създаден в средата на 2021, след като финансовото министерство на САЩ санкционира Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Тогава служебното правителство даде предписания към държавни компании и предприятия да не влизат в икономически отношения със сакнционираните, а БНБ – на банките.

В Народното събрание Василев обясни, че очаква законопроектът му да влезе в парламента в рамките на няколко седмици и да последват активни дебати. Това предизвика бурна реакция от страна на ДПС. Пеевски не се изказа, но отправяше коментари от мястото си, докато лидерът на партията Мустафа Карадайъ атакува правителството. Водещият заседанието направи няколко забележки на депутата от ДПС.

"Призовавам ви да не допускате от тази трибуна да се отправят призиви за нарушаването на Конституцията и законите на страната. Това го чухме преди малко от заместник министър-председателя Асен Василев. В предишното Народно събрание бях задал въпрос на какво основание е взето решение - така нареченото решение на основата, на което се създадоха едни черни списъци, които днес съдът ги обявява като незаконни. Обаче заместник министър-председателя тук, от тази трибуна, заяви, без да прави впечатление, в нарушение на Конституцията, че законите не са се спазвали, имало е някаква целесъобразност. Разбирам, че има нов морал, нова справедливост и те не се основават на Конституцията и законите на страната“, каза Карадайъ.

Василев контрира, че знае, че лидерът на ДПС го „боли“, че седящият до него Пеевски е в международен списък за санкции за корупция. "Това, което българската държава трябваше да направи и направи в рамките на закона, е да предпази българската икономика. Решението на ВАС казва, че трябва да има закон за национално приложение и точно тук беше моят призив към Народното събрание да приеме такъв закон, за да запази българската икономика", заяви финансовият министър.

Карадайъ отговори: „Първо, няма международен списък. Има една административна санкция по един закон, който действа на територията на САЩ и както преди малко г-н Василев каза, нямало закон, който да прилагат и сега правят проектозакон, за да се прилагат чужди санкции. Това добра, обаче това е потвърждение, че при липсата на закон вие сте нарушили законите на страната“.

В крайна сметка лидерът на ДПС поиска 15 минути почивка, за да може да вземе от деловодството отговор на бившия служебен премиер Стефан Янев, в който също се заявявало, че българският списък "Магнитски" не почивал на нормативната уредба у нас.

След това председателят на парламента Никола Минчев обясни, че отговорът на Янев не е изваден от деловодството, защото не бил предмет на обсъжданията. Карадайъ обаче се беше подготвил и от трибуната отново цитира думите на служебния премиер, че нямало подобно законодателство. „Заради това нещо виждаме решенията на съда, с които се отменят незаконните действия на тези хора“, каза той.

Решението на ВАС от четвъртък не е окончателно и може да се обжалва пред 5-членен състав на съда.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023

Сериалите, които ще гледаме през юни 2023

Юни ще предложи завръщането на хитове като "Black Mirror" и "The Witcher"

17:24 - 02.06.2023