Вицепремирът Асен Василев даде висока оценка за действията на МВР по време на акцията срещу Бойко Борисов и членове на бившия му кабинет, като отхвърли обвиненията на ГЕРБ в репресия и политическа чистка. 

Той напомни, че разследвания за корупция се извършват и във Франция спрямо бившия президент Никола Саркози, и в Австрия спрямо доскорошния канцлер Себастиан Курц, като каза: "Най-накрая влязохме в Европа".  

Василев допусна, че разследването се води по сигнала на Васил Божков за плащан рекет на Борисов и Владислав Горанов, както и по доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от 2021 г., който потвърждава ощетяването на бюджета с над 500 млн. лв. от неплатени държавни такси от хазартния оператор на Божков. 

"Най-накрая се действа, което според мен е една много хубава стъпка. АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов. Това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия да се защитят тези пари на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че има поне една малка стъпка в тази посока", каза Асен Василев. 

Малко по-късно от Спецпрокуратурата публикуваха своя позиция, в която обявиха, че думите на Василев "не отговарят на истината". Те напомнят, че едно от обвиненията срещу Васил Божков е за щета на бюджета в размер на 556 872 283 лв. и че срещу имуществото му са наложени запори и възбрани, които важат до момента. Съдебно дело срещу него все още не е започнало.

На въпроса дали действията на МВР може да се окачествят като репресия, Василев направи препратка към действията на полицията и на прокуратурата по време на протестите срещу кабинета на ГЕРБ през 2020 г. и при показния арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева през 2018: 

"Хайде да си говорим за репресия, искате ли? Репресия е, когато студентите ги бият зад колоните на Народното събрание. Репресия, е когато оковеш човек и 5 часа го държиш с белезници на площада, за да го гледат всички и да го снимат всички. Това е репресия. В това, което видяхте снощи, имаше ли такива кадри? Нямаше. Защо нямаше такива кадри? Защото полицията си върши работата по закон"

"До момента законът е спазен. Наложена е 24-часова мярка по законовия ред. Няма никакви полицейски своеволия - да хвърляш някого по очи, да казваш "Ти си престъпник", няма изтекли кадри от пресцентъра на МВР как разни хора се унижават и арестуват. В момента законът е спазен до буквата", каза той. 

На коментар, че арестите може да са с цел "отвличане на вниманието" от предполагаеми решения за предоставяне на военна помощ на Украйна, Василев отхвърли тази версия: "Държавата не може да даде един пирон без подпис на Министерството на финансите. В Министерството на финансите не е постъпвало такова искане под никаква форма за никакви оръжия". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"