Асен Василев за акцията срещу Борисов: Най-накрая се действа

Вицепремирът Асен Василев даде висока оценка за действията на МВР по време на акцията срещу Бойко Борисов и членове на бившия му кабинет, като отхвърли обвиненията на ГЕРБ в репресия и политическа чистка.

Той напомни, че разследвания за корупция се извършват и във Франция спрямо бившия президент Никола Саркози, и в Австрия спрямо доскорошния канцлер Себастиан Курц, като каза: "Най-накрая влязохме в Европа".

Василев допусна, че разследването се води по сигнала на Васил Божков за плащан рекет на Борисов и Владислав Горанов, както и по доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от 2021 г., който потвърждава ощетяването на бюджета с над 500 млн. лв. от неплатени държавни такси от хазартния оператор на Божков.

"Най-накрая се действа, което според мен е една много хубава стъпка. АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов. Това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия да се защитят тези пари на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че има поне една малка стъпка в тази посока", каза Асен Василев.

Малко по-късно от Спецпрокуратурата публикуваха своя позиция, в която обявиха, че думите на Василев "не отговарят на истината". Те напомнят, че едно от обвиненията срещу Васил Божков е за щета на бюджета в размер на 556 872 283 лв. и че срещу имуществото му са наложени запори и възбрани, които важат до момента. Съдебно дело срещу него все още не е започнало.

На въпроса дали действията на МВР може да се окачествят като репресия, Василев направи препратка към действията на полицията и на прокуратурата по време на протестите срещу кабинета на ГЕРБ през 2020 г. и при показния арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева през 2018:

"Хайде да си говорим за репресия, искате ли? Репресия е, когато студентите ги бият зад колоните на Народното събрание. Репресия, е когато оковеш човек и 5 часа го държиш с белезници на площада, за да го гледат всички и да го снимат всички. Това е репресия. В това, което видяхте снощи, имаше ли такива кадри? Нямаше. Защо нямаше такива кадри? Защото полицията си върши работата по закон"

"До момента законът е спазен. Наложена е 24-часова мярка по законовия ред. Няма никакви полицейски своеволия - да хвърляш някого по очи, да казваш "Ти си престъпник", няма изтекли кадри от пресцентъра на МВР как разни хора се унижават и арестуват. В момента законът е спазен до буквата", каза той.

На коментар, че арестите може да са с цел "отвличане на вниманието" от предполагаеми решения за предоставяне на военна помощ на Украйна, Василев отхвърли тази версия: "Държавата не може да даде един пирон без подпис на Министерството на финансите. В Министерството на финансите не е постъпвало такова искане под никаква форма за никакви оръжия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023