Асен Василев за новия министър на финансите: Познава състоянието на хазната по-добре и от мен

Финансовият министър Асен Василев даде висока оценка на новия служебен министър на финансите Росица Велкова, като коментира, че познава в детайли работата на МФ и състоянието на хазната по-добре от самия него.

Той посочи, че Велкова е била сред "ключовите хора, които помогнаха при актуализациите на бюджета" през 2021 и 2022 г.

Василев направи позитивен отчет за финансите на държавата в края на работата си, като посочи, че бюджетният излишък е 1,5 млрд. лв., а правителството вече е подписало оперативното споразумение с ЕК, което позволява да започнат първите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Успяхме да постигнем неща, които за мен са изключитлено важни. Успяхме да покажем, че може да се направи много широка социална програма, да се направи сериозно увеличение в доходите на пенсионерите, без това да се отрази на дефицита и да доведе до допълнителни дългове. Държавният дълг е с 2 млрд. по-малко, отколкото при поемането на поста в края на декември. Това показва, че с добро управление нашите данъци да работят за всички граждани, а не за една малка част от тях", каза Асен Василев при предаването на властта.

Росица Велкова обяви, че основните ѝ приоритети ще са свързани с осигуряването на парите за организиране на изборите, ликвидността на държавните средства и висока събираемост на приходите.

"Ще съставим базов бюджет за 2023 г., спазвайки бюджетната процедура, за да бъде основа на следващото редовно правителство. Ще работим по плана за въвеждане на еврото и в цялата си дейност ще разчитам на администрацията и експертизата на МФ", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024