Снимка: © Булевард България

Служебният министър на финансите Асен Василев е разпоредил одит на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) заради сигнали за нарушения.

Директорът на АДФИ Георги Начев се оказва в болничен отпуск още от "встъпването в длъжност на министър Василев", съобщават от Министерството на финансите. Болничният лист за домашно лечение е със срок до 17 юни, но Начев "не може да бъде открит на адресната си регистрация".

"Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции", се казва в информацията на министерството.

Повод за проверката в АДФИ е публикация в "Медиапул", която разкрива съмнения за злоупотреба с държавен имот от страна на няколко финансови инспектори, обединени в неправителствена организация на име "Асоциация на експертите по финансов контрол".

Според публикацията - председателят на сдружението Цветан Навчев е началник отдел в АДФИ и се ползва с доверието на ръководителя на ведомството Геогри Начев, който е бивш служител на ДАНС.

Оказва се, че асоциацията, основана през август 2020 г., е поела контрола върху морската почивна база на АДФИ в курортния комплекс "Албена", в която служителите на агенцията могат да почиват на преференциални цени. Навчев твърди пред "Медиапул", че е взел базата под наем, но без да уточнява стойността на договора.

Междувременно АДФИ е обявила две последователни обществени поръчки за ремонт на стойност 70 000 лв. и 368 000 лв. на имота, а служителите са получили оферти с двойно по-висока цена за нощувка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена