Снимка: © Булевард България

Служебният министър на финансите Асен Василев е разпоредил одит на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) заради сигнали за нарушения. 

Директорът на АДФИ Георги Начев се оказва в болничен отпуск още от "встъпването в длъжност на министър Василев", съобщават от Министерството на финансите. Болничният лист за домашно лечение е със срок до 17 юни, но Начев "не може да бъде открит на адресната си регистрация".

"Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции", се казва в информацията на министерството. 

Повод за проверката в АДФИ е публикация в "Медиапул", която разкрива съмнения за злоупотреба с държавен имот от страна на няколко финансови инспектори, обединени в неправителствена организация на име "Асоциация на експертите по финансов контрол".

Според публикацията - председателят на сдружението Цветан Навчев е началник отдел в АДФИ и се ползва с доверието на ръководителя на ведомството Геогри Начев, който е бивш служител на ДАНС. 

Оказва се, че асоциацията, основана през август 2020 г., е поела контрола върху морската почивна база на АДФИ в курортния комплекс "Албена", в която служителите на агенцията могат да почиват на преференциални цени. Навчев твърди пред "Медиапул", че е взел базата под наем, но без да уточнява стойността на договора. 

Междувременно АДФИ е обявила две последователни обществени поръчки за ремонт на стойност 70 000 лв. и 368 000 лв. на имота, а служителите са получили оферти с двойно по-висока цена за нощувка. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти